Muselet

Champagne voor iedereen

De oorsprong van Champagne

Reims, Épernay en Ay zijn allemaal beroemde steden die zich bevinden in het hart van de Champagne-streek in Frankrijk, een gebied dat bekend staat om zijn productie van de wereldberoemde mousserende wijn: champagne.

Reims is de grootste stad in de regio en staat bekend als de “hoofdstad van de champagne”. Het is de thuisbasis van vele prestigieuze champagnehuizen, waaronder Veuve Clicquot, Taittinger en Pommery. De gotische kathedraal van Reims, een UNESCO-werelderfgoed, speelt ook een belangrijke rol in de geschiedenis van de Franse koningen en de champagnewereld.

Épernay, een charmante stad, wordt beschouwd als het centrum van de handel in champagne. Het heeft een spectaculaire laan genaamd de “Avenue de Champagne”, waar bezoekers kunnen genieten van een prachtig zicht op imposante herenhuizen die dienen als de prestigieuze hoofdkantoren van champagnehuizen, zoals Moët & Chandon en Mercier.

Ay is een pittoresk dorpje gelegen in de Vallée de la Marne, een subregio van Champagne. Het staat bekend om zijn grand cru-wijngaarden en produceert enkele van de beste pinot noir-druiven die worden gebruikt in het maken van champagne.

Suiker in champagne

Champagne is een sprankelende wijn die afkomstig is uit de gelijknamige regio in Frankrijk. Bij het maken van champagne worden druiven gefermenteerd om alcohol te produceren, maar suikers spelen ook een belangrijke rol in het proces en de smaak van de wijn. Hier zijn enkele belangrijke aspecten met betrekking tot suikers in champagne

Het suikergehalte in champagne heeft invloed op de smaak en de balans tussen zoetheid en zuurgraad in de wijn. De meeste champagne die tegenwoordig wordt geproduceerd, is Brut, omdat dit type het meest populair is en het best past bij de moderne voorkeur voor drogere wijnen.

Extra brut

Aan extra brut champagne wordt de minste suiker toegevoegd: namelijk maar 3 tot 6 gram suiker per liter. De smaak is dan ook extra droog, droger dan de brut. Benieuwd?

Alle extra brut

Brut

Dit is de meest gedronken champagne. Met 6 tot 15 gram suiker per liter is dit een droge champagne. ‘Brut’ is dan ook Frans voor droog, al is hij een stukje zoeter dan de extra brut.

Alle brut

Brut Rosé

Een Brut Rosé is net zo droog als de normale Brut. Echter kenmerkt de Brut Rosé zich door de roze kleur die ontstaat door de schillen van de Pinot Noir druiven kort mee te laten gisten.

Alle brut rosé

Demi Sec

Een Demi Sec Champagne is zoeter dan een Sec. Waar er aan Sec 17 tot 35 gram suiker per liter wordt toegevoegd, is dit bij de demi sec wel 35 tot 50 gram. Dit zorgt voor een extra licht zoetje.

Alle demi sec

Gebruikte druivensoort in champagne

Blanc de Noir en Blanc de Blancs

Het belangrijkste verschil tussen Blanc de Noir en Blanc de Blancs zit in de gebruikte druivensoorten. Blanc de Noir wordt gemaakt van blauwe druiven, terwijl Blanc de Blancs uitsluitend wordt gemaakt van witte druiven. Hierdoor hebben ze verschillende smaakprofielen en karakteristieken. Blanc de Noir is meestal iets rijker en kan wat complexiteit bieden vanwege de aanwezigheid van blauwe druiven, terwijl Blanc de Blancs vaak een meer verfijnde en elegante wijn is, voornamelijk gedreven door de heldere fruitige tonen van de gebruikte witte druiven, vooral Chardonnay.

Blanc de Noir

“Blanc de Noir” vertaalt naar het Engels als “White from Black.” Het is een type champagne dat uitsluitend wordt gemaakt van blauwe druivenrassen, meestal Pinot Noir en/of Pinot Meunier. Het unieke aan Blanc de Noir is dat de most van deze blauwe druiven wordt geperst zonder contact te maken met de schillen. De schillen bevatten de kleurpigmenten, dus door ze niet mee te persen, krijg je een witte champagne, ondanks dat de druiven eigenlijk blauw zijn. Blanc de Noir champagne heeft meestal een rijkere en vollere smaak, met tonen van rood fruit en soms een beetje stevigheid door de aanwezigheid van de blauwe druiven.

Alle Blanc de Noir

Blanc de Blancs

“Blanc de Blancs” vertaalt naar het Engels als “White from Whites.” Het is een type champagne dat uitsluitend wordt gemaakt van witte druivenrassen, meestal Chardonnay. In sommige gevallen kunnen ook andere witte druiven zoals Pinot Blanc, Pinot Gris of Petit Meslier worden gebruikt, maar Chardonnay is verreweg de meest voorkomende variëteit. Blanc de Blancs champagne heeft vaak een elegante, lichte en verfijnde stijl, met frisse citrus- en bloemige aroma’s, en het ontbreken van de stevigheid die geassocieerd wordt met blauwe druiven.

Alle Blanc de Blancs

Vignerons

Wat zijn Vignerons

Vignerons zijn wijnboeren of wijnmakers die zich bezighouden met het verbouwen van druiven en het produceren van wijn of champagne. Ze zijn essentiële spelers in de wijnindustrie en zijn verantwoordelijk voor het hele proces, van het verzorgen van de wijngaarden en het oogsten van de druiven tot het maken en rijpen van de champagne. Vignerons spelen een belangrijke rol bij het behoud van tradities en het creëren van unieke en kwalitatieve champagnes.

Vignerons bij muselet

De geschiedenis van Vignerons

De geschiedenis en tradities van vignerons zijn diep geworteld in de cultuur van wijnbouw en -productie. De oorsprong van vignerons gaat terug tot duizenden jaren geleden, waarbij oude beschavingen zoals de Egyptenaren en Grieken al wijn verbouwden en consumeerden. In de Middeleeuwen bloeide de kunst van het wijnmaken op in Europa, met kloosters die een belangrijke rol speelden bij het bewaren en verspreiden van kennis over wijnproductie.

De tradities van vignerons variëren afhankelijk van de regio, met unieke technieken en gebruiken die van generatie op generatie worden doorgegeven. Ze omvatten vaak specifieke druivensoorten, oogsttijden en vinificatiemethoden. Vignerons hebben een diep respect voor het land en de natuur, waarbij duurzaamheid en biologische landbouw steeds belangrijker worden in hun werkwijze.

De moderne tijd heeft vignerons uitgedaagd met nieuwe technologieën en mondiale concurrentie, maar hun inzet voor ambachtelijk vakmanschap en het behoud van lokale identiteit blijft essentieel. Vignerons spelen een vitale rol in het behoud van het cultureel erfgoed van wijnbouw en bieden ons een scala aan unieke en kwalitatieve wijnen die de rijke geschiedenis en tradities van hun vak weerspiegelen.

Nóg meer weten over champagne?

Proef de sprankelende wereld van champagne! 🍾 Meld je aan voor onze exclusieve nieuwsbrief en ontdek de nieuwste trends, boeiende verhalen en proeftips van champagne-experts. Blijf op de hoogte van unieke aanbiedingen en evenementen. Mis deze kans niet om te genieten van de betoverende wereld van champagne! Schrijf je nu in! 🥂

    Union des Maisons de Champagne

    De Union des Maisons de Champagne ofwel de Unie van Champagnehuizen brengt ongeveer 75 grote champagnemerken bij elkaar op basis van de druiven die de bedrijven bij wijnbouwers inkopen. Deze druiven zijn van hoge kwaliteit en om die reden gewild door vele champagnehuizen voor hun champagnes. Champagnehuizen gebruiken meestal deels de druiven die geleverd worden in combinatie met de druiven die de wijnboeren oogsten op de eigen wijngaarden van de champagnehuizen. Champagnehuizen gaan dus achter de beste kwaliteit druiven aan, ook in samenwerking met partners om hun merk bekend te laten staan om een huwelijk van uitmuntende kwaliteit en verfijnde smaak.

    Champagnehuizen

    In de Champagnestreek vind je circa 16.000 wijnboeren die onder andere het oogsten van de druiven op zich nemen. Binnen de Champagnestreek zijn er zo’n 360 champagnehuizen gevestigd. Bekende gebieden binnen de Champagnestreek waar grote champagnehuizen te vinden zijn zijn de gebieden AyEpernay en Reims. In de plaats Ay in de regio Grand Est kan je terecht voor onder andere de champagnemerken:

     

    In de stad Epernay kom je de grote merken De Venoge Champagne en Moët Chandon Champagne tegen. Echter blijft een van de bekendste steden midden in de Champagnestreek de Reims. In Reims vinden vele grote merknamen hun afkomst waaronder:

     

    Andere bekende wijn- of champagnehuizen waarvoor je bij Muselet terechtkunt zijn:

    Champagne van Muselet.nl

    De verschillende merken van champagne zorgen ervoor dat je voor ieder moment van de dag voor iedere toepassing een geschikte champagne kunt kiezen. Een glas champagne om te proosten op een feestje hoeft niet hetzelfde te smaken als een mooi glas champagne aan tafel. Daarnaast wil niet iedereen hetzelfde uitgeven. Bij de samenstelling van ons assortiment champagnes hebben wij rekening gehouden met de verschillende wensen van champagnedrinkers. Zo hebben wij bij Muselet voor iedere portemonnee en iedere gelegenheid een mooie en bijzondere champagne! Ben ji een echte liefhebber en proef je graag nieuwe champagnes? Kijk dan eens naar ons champagne abonnement, zo maak je iedere maand kennis met een nieuwe smaak of een uniek merk.