Je bent een liefhebber van champagne, maar je wil liever een alcoholvrije champagne proberen. Dat zou moeten kunnen…toch? Dit blijkt echter niet het geval, maar waarom niet?

Waarom alcoholvrije champagne?

Ben je een liefhebber of wil je graag een glaasje meedrinken? Dan kun je natuurlijk een heerlijke champagne nemen. Toch zijn er verschillende redenen waarom je beter een alcoholvrije champagne zou kunnen drinken.

Om te beginnen zijn er natuurlijk de mensen die geen alcohol mogen drinken. Denk aan kinderen, maar ook zwangere vrouwen en mensen die de weg nog op moeten. Verder zijn er ook mensen die wegens gezondheidsreden natuurlijk geen alcohol mogen drinken.

Daarnaast zijn er de mensen die geen alcohol willen drinken. Dit komt meestal door gezondheidsreden. Alcohol kan op langere termijn namelijk schade opleveren, waardoor veel mensen bewust geen alcohol willen drinken.

Deze redenen zorgen ervoor dat er vraag is naar een alternatief voor champagne, namelijk alcoholvrije champagne. Alleen bestaat dit eigenlijk wel?

Bestaat alcoholvrije champagne?

Champagne is van oudsher al gemaakt van druiven, maar één van de ingrediënten is wel degelijk alcohol. Dit is door de jaren heen dan ook niet veranderd. Veel mensen zijn op zoek naar alcoholvrije champagne, maar slechts enkelen weten dat dit helemaal niet bestaat.

Alcoholvrije champagne bestaat simpelweg niet omdat ze in de champagnestreek nog geen alcoholvrije champagne op de markt hebben gebracht. Aan champagne zitten speciale eisen verbonden, waaronder een alcoholpercentage. Zo moet iedere champagne verplicht 10,5% alcohol bevatten. Is dit niet zo dan mag het officieel geen champagne genoemd worden.

Alternatieven voor alcoholvrije champagne

Dat alcoholvrije champagne niet bestaat lost natuurlijk nog steeds niet de vraag naar champagne zonder alcohol op. Toch is er wel een oplossing. Dat er in de champagnestreek geen champagne zonder alcohol wordt gemaakt betekent natuurlijk niet dat er buiten deze streek geen alcoholvrije champagne mag worden gemaakt.

Natuurlijk wordt champagne alleen gemaakt in de champagnestreek, maar mousserende wijnen zijn alternatieven voor champagne. Sommigen van deze mousserende wijnen worden zelfs op exact dezelfde wijze bereid als champagne.

Mousserende wijn mag in tegenstelling tot champagne wel zonder alcohol worden gemaakt. Hierdoor is er wel degelijk alcoholvrije champagne te verkrijgen. Het verschil zit alleen in de naam en de streek waar het vandaan komt.

Hoe worden alcoholvrije bubbels gemaakt?

Alcoholvrije bubbels kunnen op verschillende manieren worden gemaakt. één van de manieren is om alle wijn ingrediënten door een superdun filter te laten gaan. Hierbij is het van belang dat de alcohol eruit gefilterd wordt. Het probleem met deze methode is dat er altijd wel een deel van de ingrediënten, die je juist in de wijn wilt behouden, wordt weggefilterd.

Een andere manier is om de wijn vacuüm te destilleren. De wijn wordt op huiskamertemperatuur vacuüm getrokken. De druk is laag, waardoor alleen de alcohol uit de wijn verdampt. Toch is er altijd kans dat er meer elementen verdampen behalve de alcohol.

Beide methodes werken goed om bubbels alcoholvrij te maken. Toch kun je nooit 100% van de oorspronkelijke wijn behouden, maar voor een groot deel zal de kern van de wijn hetzelfde blijven.

Wel wordt de vacuüm methode steeds vaker gebruikt. Dit zorgt ervoor dat het tegenwoordig beter lukt om de alcohol te verdampen zonder dat dit ten koste gaat van de wijn.

Is de smaak anders?

De smaak van alcoholvrije bubbels is iets anders dan u misschien gewend bent. Normaal gesproken zorgt de alcohol ook voor de smaak van de wijn. Nu dit weg is wordt de alcoholvrije wijn vaak extra zoet gemaakt. Dit wordt gedaan om het gemis van alcohol op te vangen.

Welke alcoholvrije bubbels zijn er?

Er zijn meerdere alcoholvrije bubbels te verkrijgen op de markt. We hebben hier een aantal goede varianten. Om te beginnen is er de Laurent Truffier alcoholvrij. Dit is een heerlijke mousserende wijn die bekend staat door het gebruik van de Muskaatdruif. Er wordt hier gebruik gemaakt van een speciaal bereidingsproces waarbij de natuurlijke suikers niet worden omgezet in alcohol. Een goede alcoholvrije mousserende wijn die ook wel de schuimwijn wordt genoemd.

Ben je meer op zoek naar een mousserende wijn met een magisch effect? Dan is de Dreamline purple echt iets voor jouw! Deze fles is onderdeel van de dreamline collectie waardoor er een magisch effect ontstaat wanneer de fles geschud wordt.  

Wat gaat mij dit kosten?

Het voordeel van alcoholvrije mousserende wijnen is dat deze heel vaak goedkoper zijn dan champagne. Over het algemeen kost mousserende wijn zonder alcohol ook nog eens minder dan wanneer er wel alcohol in zou zitten. Voor de portemonnee is een mousserende wijn zonder alcohol dus zeker beter dan een champagne.

Leave a Reply