Brut Champagne

De bekendste champagne soort is Brut. Maar liefst 95% van alle champagnes zijn Brut. Het is dan ook niet gek dat veel mensen denken dat Brut de enige champagnesoort is. Toch zijn er verschillende soorten champagne. De verschillende soorten worden onderscheiden door het suikergehalte van de champagne. Om dit goed te begrijpen is het nodig om te weten hoe champagne wordt bereid. 

Na de tweede gisting van een fles champagne, ontstaat er dood gist wat uit de fles verwijderd moet worden. Het dode gist verzameld zich in de hals van de fles en wordt vervolgens bevroren en uit de fles geschoten. Bij het wegschieten van het dode gist gaat er ook wat champagne verloren wat uiteindelijk weer opgevuld moet worden. Dit wordt gedaan met de zogenaamde liqueur d’expédition, wat meestal een mengsel is van oude wijnen uit de streek en wat rietsuiker. De exacte samenstelling van dit mengsel is echter per wijnhuis geheim en wordt niet bekend gemaakt. De hoeveelheid suiker in de liqueur d’expédition bepaalt hoe zoet de champagne wordt en tot welke soort deze behoort.

Verschillende champagne soorten

Er zijn dus meerdere champagnesoorten. Op basis van de zoetheidsgraad wordt de soort bepaald. De verschillende, officiële, champagnesoorten zijn:

Brut Nature: <3 gram suiker per liter (geen toegevoegde suikers)

Extra Brut: <6 gram suiker per liter 

Brut: <12 gram suiker per liter

Extra sec: <20 gram suiker per liter

Sec: <35 gram suiker per liter

Demi-sec: <50 gram suiker per liter

Doux: >50 gram suiker per liter