Een prijs winnende Champagne: Berliner Wein trophy 2013 GOUD Mundus Vini 2015 GOUD Berliner Wein trophy 2017 GOUD (Speciale promotie vakhandel op=op)

Champagne Jean de Villaré Grande Réserve

In tegenstelling tot de bekende Champagnes van de “Grandes Marques” zijn de vele producten uit de kleine producties meestal gereserveerd voor de Franse gastronomie. Dit wijnhuis Baron Fuente met de champagnes “Jean de Villaré” komt van het familie landgoed, welke zij bezitten sinds de 17e eeuw.
In 1961, ter gelegenheid van het huwelijk, kreeg Gabriel 1 ha wijngaarde van zijn vader en in 1967, als een symbool van hun unie, richtte Gabriel Baron en Dolores Fuenté het huis Baron-Fuenté op. De eerste flessen werden rechtstreeks uit het huis geproduceerd en verkocht. Tegenwoordig bezit het huis 38 ha aan wijngaarden.

Jean de Villaré

Jean was een jongen van 15 jaar oud toen hij onderdeel werd van het leger van Napoleon. Napoleon bleek echter een groot champagne liefhebber te zijn en zo heeft hij Jean uiteindelijk een baan aangeboden specifiek op het gebied van champagne. Napoleon heeft zelfs een eigen quote waarin staat dat hij niet kan leven zonder champagne en dat hij het ook nodig heeft.

Na deze periode reisde Jean terug naar zijn geboortestad Parijs. Hier wilde hij op zijn beurt zoeken naar een vrouw om vervolgens een gezin mee te stichten. Eenmaal in Parijs kwam Jean er snel achter dat het stadse leven helemaal niet meer voor hem was weggelegd.

Altijd gefascineerd door de subtiliteit van Champagne, besloot Jean zijn geboorteplaats Parijs te verlaten en ging hij op weg naar Reims. Met alleen zijn paard en een paar gouden munten in zijn zak vertrok hij. Op de eerste avond van zijn reis arriveerde hij in Villaré, een klein dorpje in de Seine et Marne, waar hij de nacht doorbracht in een taverne.

De volgende ochtend was hij stomverbaasd over de schoonheid van de plek en besloot hij het te paard te verkennen. Met de eerste zonnestralen ontdekte hij de wijngaard bij Chantemanche , net buiten Villaré, en hij werd er meteen verliefd op. Hij gaf het idee op om naar Reims te gaan en besloot in Villaré te blijven om in plaats daarvan wijnmaker te worden.

Vreemd genoeg stierf de landeigenaar een paar weken eerder en Jean greep de kans om een ​​paar hectare wijngaarden te kopen met zijn gouden munten. Hij begon zijn wijnstokken te verbouwen en zijn eigen flessen champagne te produceren, en werd in de regio steeds bekender als Jean de Villaré .

Tot het einde van de 19e eeuw bleef de in Chantemanche geproduceerde champagne goed gedijen. In de jaren tachtig begon de familie Baron-Fuenté grondpercelen te kopen en wijnstokken te herbeplanten. Beetje bij beetje slaagde het gezin erin de wijngaarden te herstellen. Vandaag bezit de familie Baron-Fuenté 10 Ha Chardonnay in Chantemanche en produceert ze uitstekende Blanc de Blancs-champagne.

Ter nagedachtenis aan de dappere Jean heeft de familie Baron-Fuenté het merk Champagne Jean de Villaré gecreëerd , dat momenteel de exportmarkt onderwerpt.

De Jean de Villaré kent ook verschillende goede champagnes. Zo is er met een Brut, een Rosé en een Demi-sec voor ieder wat wils.