Ja, je leest het goed! Champagne helpt tegen Alzheimer en dementie. In een glaasje bubbels zitten allerlei stoffen die een positieve werking hebben op de hersenen. Benieuwd hoe het zit? Lees dan vooral verder.

Proteïne in champagne

Een aantal jaar geleden kwam er een opmerkelijk onderzoek uit: een Britse onderzoeker stelde dat het drinken van Champagne de effecten van dementie en Alzheimer kunnen voorkomen. In de Pinot Noir en Meunier druiven schijnt een werkzame stof te zitten die een helende werking heeft op de hersenen. Het menselijk brein takelt af naarmate je ouder wordt, omdat het aantal proteïnen in je lichaam ook verminderd. Terwijl deze proteïnen juist nodig zijn om dingen te onthouden. Laten deze stoffen nu juist in champagne zitten! De conclusie die de onderzoekers trokken was dan ook dat champagne een positieve werking op het geheugen heeft.

Een goed excuus om champagne te drinken

Het spraakmakende onderzoek is in opdracht van een Engelse universiteit uitgevoerd onder proefratten. Na 6 weken was er bij de ratten die champagne hadden gedronken al een toename van 200% aan eiwitten zichtbaar. De verwachting is dat dit voor mensen na ongeveer 3 jaar gebeurt. Het verschilt per persoon, maar normaal gesproken begint dementie tussen je 40e en 80e levensjaar. Heel geleidelijk takelt je geheugen af, vaak zonder dat je het doorhebt. Het is dus slim om zo snel mogelijk te beginnen met het innemen van ingrediënten die dit proces vertragen. Hoe mooi is het dan dat deze ingrediënten in champagne zitten? Eindelijk een goed excuus om lekker een fles open te trekken vanavond!

Verdeelde meningen

Zoals dat gaat met dit soort onderzoeken, zijn de meningen over de uitkomst nogal verdeeld. Er zijn namelijk ook families waarin Alzheimer erfelijk overdraagbaar is. Of het drinken van champagne dan helpt? Die garantie krijg je niet, maar het is natuurlijk het proberen waard. Zo wordt ook al jaren gesteld dat antioxidanten die in cacao en rode en mousserende wijn zitten goed zijn voor het hart. Of dit daadwerkelijk voor iedereen werkt is nog steeds niet bewezen. Voor nu zijn dit soort berichten voornamelijk erg interessant voor de mensen die graag een glaasje alcohol drinken.

champagne druiven

Nóg meer excuses om champagne te drinken

Heb je geen geheugenverlies maar wil je toch graag een excuus om champagne te drinken? Geen probleem. Het is hoe dan ook niet slecht voor je om een aantal glazen per week te drinken. Voor je gezondheid hoef je de fles dus niet te laten staan. Wil je liever in gezelschap drinken? Dan heb je na wereld Alzheimer dag een ander goed excuus om een glaasje te drinken. Zaterdag 23 september is het namelijk nationale burendag. En zeg nou zelf, wat verbroederd er nog meer dan gezellig samen een glaasje bubbels te drinken?! Zo is er altijd wel een mooi excuus om een fles te ontkurken.

Welke champagne is het best?

Als je echt van plan bent om champagne te gaan drinken tegen geheugenverlies is het belangrijk dat je goed kijkt naar de druivensoort van de champagne. De gewenste eiwitten zitten namelijk alleen in de blauwe druif. Let dus op dat je een champagne kiest die gemaakt is van de Pinot Noir en/of de Pinot Meunier. Goede voorbeelden van champagnes met deze druif zijn de Victor & Charles Le Brut en de Jean de Villaré Rosé Champagne, maar uiteraard bieden wij bij Muselet vele andere Champagnes die ook van deze druivensoort zijn gemaakt.

De lekkerste “alzheimer voorkomende champagne” van Muselet

Welke soorten champagne zijn er eigenlijk? Iedereen heeft wel eens gehoord van Brut Champagne, maar wat betekent dit nu precies? Deze benaming heeft niet te maken met de kleur of druivensoort, maar met het aantal toegevoegde suikers per liter.

  • Brut: <12g suiker per liter
  • Extra sec: 12 – 20g suiker per liter
  • Sec: 17 – 35g suiker per liter
  • Demi-sec: 35 – 50g suiker per liter
  • Doux: >50g suiker per liter

In Nederland is met name de Brut Champagne erg populair. Meer dan 95% van de champagne is dan ook Brut. Ook bij Muselet hebben we een groot assortiment Brut champagne. De goedkoopste fles uit onze champagne sale begint al vanaf €19,95. Als je meer op zoek bent naar een exclusieve fles ben je bij Muselet ook aan het goede adres. Wij bieden meerdere soorten exclusieve merken aan zoals Bollinger, Veuve Clicquot en Moet & Chandon. Kijk eens in onze samengestelde Top 10 champagnes van Muselet en vind de champagne die past bij jouw wensen.

Leave a Reply