Moet vs Moet

LVMH is de machtigste speler in de Champagne door de omvang van zijn wijngaarden (ongeveer 1200 hectare, slechts een kwart van zijn behoeften) en de distributie van zijn merken (Moët, Veuve clicquot, Ruinart, Krug,). Hedendaags is Moët de best verkopende champagne ter wereld, waarbij het vlaggenschip de brut impérial 85% van de productie vertegenwoordigt. 

Geschatte jaarlijkse productie van meer dan 38 miljoen flessen tussen de merken. Exacte cijfers worden niet gepubliceerd en het meten van de jaarlijkse productie zou een onnauwkeurig cijfer opleveren als gevolg van het rijpingsproces, maar we kunnen schatten dat elk jaar ongeveer 20 miljoen flessen van hun vlaggenschip Imperial Brut worden verkocht. 

Volgens hun eigen proefschrift:

Wereldwijd de meest verkochte en best gekende champagne. Iedere anderhalve seconde

wordt ergens ter wereld een fles Moët & Chandon Impérial Brut ontkurkt. Niet

verwonderlijk, zelfs volkomen verdiend, als je de constant excellente kwaliteit proeft. De Impérial Brut is bij uitstek de verpersoonlijking van de huisstijl van Moët & Chandon.

Constant van hoge kwaliteit, open en toegankelijk in stijl, verfijnd en exclusief in uitstraling.

Het ultieme aperitief.

Brut Imperial

Het champagnehuis bestaat nu al bijna 275 jaar. De ‘Impérial’ in de naam van deze champagne, verwijst trouwens naar de jarenlange voorkeur van Napoleon voor de champagnes van Moët & Chandon! Een bekende uitspraak van Napoleon was: “Je ne peux vivre sans champagne, en cas de victoire, je le mérite ; en cas de défaite, j’en ai besoin.” Dit betekent zoiets als: “Als ik overwin verdien ik champagne, als ik verlies heb ik het nodig.” Voor fans van Napoleon geldt dat ze vandaag de dag nog steeds dezelfde champagne kunnen kopen als Napoleon kocht.

Dus als je de volgende keer een glas van je favoriete Champagne drinkt, of u nu een fan bent van Moët en Chandon of niet, denk dan even aan Napoleon, want zonder hem zou de Champagne die je drinkt misschien niet zijn geworden wat hij nu is.

Moet Imperial Brut: is de meest bekende champagne van Moet & Chandon en is een “Brut” champagne, wat betekent dat het droog is met weinig suiker. Het is gemaakt van een mix van Pinot Noir, Pinot Meunier en Chardonnay-druiven en heeft een gemiddelde leeftijd van 3 jaar. De Moet Imperial Brut heeft een minerale smaak met aroma’s van groene appel en citrusvruchten, en een frisse afdronk.

Brut Reserve Imperial

Welke champagne is dit dan nu? Steeds vaker zie ik deze voorbij komen online, maar zeker niet in de horeca. De reden om dan ook deze blog te schrijven over deze specifieke 2 champagnes.

Moet Reserve Imperial: Dit is een hoogwaardige champagne van Moet & Chandon en is ook een “Brut” champagne. Het is gemaakt van een mix van Pinot Noir, Pinot Meunier en Chardonnay-druiven, maar het heeft een hogere percentage Chardonnay-druiven dan de Moet Imperial Brut. De Moet Reserve Imperial heeft ook een langere rijpingstijd van 4 jaar, wat resulteert in een complexere smaak en aroma’s. Het heeft tonen van brioche, geroosterde noten en een romige textuur

Vreemd genoeg wordt de Brut Reserve Imperial niet eens vernoemd op de site van Moët. Ik lees dat de Reserve juist voor de restaurants zouden zijn gemaakt en niet voor de retail, maar is dat waar?

Brut ImperialBrut Reserve Imperial
Pinot Noir30% – 40%40%
Chardonnay20% – 30%30%
Pinot Meunier30% – 40%30%
Rijpingva 24 mndva 36 mnd
Dosage9 g/l9 g/l
Ean31853700012333185370006705

Moet Chandon

Met wijngaarden in de Montagne de Reims, Côte des Blancs, Vallée de la Marne, Sézanne en Aube hebben zij toegang tot ongeveer 200 van de 323 crus in de regio, waaronder in totaal 17 grands crus en 32 van de 44 premiers crus. Deze grote verscheidenheid aan vruchten en wijngaarden zorgt voor een optimale selectie van de druiven, waardoor ze de constantheid van Moët Impérial kunnen behouden.