Het verhaal van Moët Chandon Grand Vintage

Het duurde tot 1842, 99 jaar na de oprichting van het huis, voordat Moët & Chandon zijn eerste vintage Champagne produceerde. In totaal zagen in de 19e eeuw slechts 13 vintages het daglicht, gevolgd door veel frequente releases in de jaren 1900. Het belangrijkste keerpunt kwam in 1921, toen het huis zijn allereerste Dom Pérignon cuvée bottelde naast zijn reguliere vintage release. Tussen 1921 en 1943 was de wijn in beide versies in feite dezelfde, en zelfs nadat de productie divergeerde, bestonden de wijnen nog decennia lang naast elkaar in de Moët & Chandon portfolio. Dom Pérignon was echter de cuvée de prestige en trok het meeste aandacht, en nam ook snel toe in productievolume. Zijn succes betekende dat de standaard Moët vintage uit de schijnwerpers werd gedrukt. Aan de andere kant was de kwaliteit van de vintage altijd aanwezig voor degenen die het wisten – en inderdaad, de wijn kon worden gezien als zeer ondergewaardeerd in vergelijking met zijn bekendere neef.

Toen Dom Pérignon zo’n 15 jaar geleden werd losgekoppeld van Moët & Chandon en als een eigen Champagnehuis werd gebrandmerkt, werd de vintage release van Moët hernoemd tot Grand Vintage (de eerste officiële vintage onder die naam was 2000) om een bredere, premium erkenning na te streven. De wijn kreeg zelfs de kans om volledig te schitteren als een laat gedegorgeerde Grand Vintage Collection, waarbij veel oudere vintages werden getoond in een concept vergelijkbaar met de Dom Pérignon P2 en P3 releases. Op deze manier blijft de link tussen de twee cuvées op veel manieren strak.

Grand Vintage

Vandaag de dag vertegenwoordigt Grand Vintage slechts een klein deel van de output van Moët & Chandon, vergelijkbaar in verhouding tot de vintage Champagne van veel andere huizen. Als gevolg hiervan kan chef de cave Benoît Gouez zich volledig richten op kwaliteit, met volledige vrijheid van expressie en weinig druk om het uit te roepen tot een vintage jaar. Sterker nog, Gouez zegt dat er heel weinig regels zijn bij het maken van een Grand Vintage. Hij gebruikt basiswijnen die de beste eigenschappen van de oogst van het jaar weerspiegelen van Moët’s onvergelijkbaar rijke bron, wat betekent dat de druivensoorten mix sterk kan variëren van vintage tot vintage. Sommige blends worden gedomineerd door Pinot Noir en anderen door Chardonnay, maar verrassend genoeg kan Meunier ook een belangrijke rol spelen. (In 2003 had Meunier een aandeel van 43%, wat bewijst dat er echt geen recepten zijn als het gaat om Grand Vintage.)

76e Vintage

In de herfst van 2022 bracht Moët & Chandon zijn 76e vintage uit, uit het zonnige en droge seizoen van 2015. De verklaring van 2015 werd verwacht, zelfs als de vintage minder opwindend bleek te zijn dan de oorspronkelijke hype suggereerde. Het huis heeft immers nooit geaarzeld om vintage Champagne te maken in warme jaren, en het kan bogen op een goede staat van dienst van uitstekende voorbeelden in de lange geschiedenis. Het aanpassen aan klimaatverandering is hiervan een belangrijk onderdeel, en het tijdperk van Gouez als hoofd van de wijnmakerij heeft geleid tot aanzienlijk lagere dosering niveaus – als reactie niet alleen op het veranderende klimaat, maar ook op de veranderende smaak van de consument.

“Ik ben geïnteresseerd in het tonen van een vleugje nobele bitterheid in de wijnen, iets dat verder gaat dan alleen zuurgraad, voor een meer verworven smaak,” zegt Gouez met betrekking tot de bescheiden toevoeging van 5 g / l suiker voor warme, potentiële fenolische vintages. De stijl wegnemen van de meer publieksvriendelijke aspecten van de niet-vintage bottelingen van het huis is duidelijk te zien in de Grand Vintage 2015, terwijl de Grand Vintage Rosé een stap verder gaat door zijn warme vintage Pinot Noir rode wijn componenten in kleur en karakter krachtig uit te drukken.

Na een lange rijping in de kelder zijn de Moët & Chandon-vintages klaar om bij de release genoten te worden, maar ze zijn op dat moment zeker niet op hun best. Dankzij de zorgvuldige, reductieve wijnbereiding en de ruime keuze aan bronnen, behoren Grand Vintages tot de meest langlevende cuvées van Champagne.