Het verhaal van Moët Chandon Grand Vintage

Het duurde tot 1842, 99 jaar na de oprichting van het huis, voordat Moët & Chandon zijn eerste vintage Champagne produceerde. In totaal zagen in de 19e eeuw slechts 13 vintages het daglicht, gevolgd door veel frequente releases in de jaren 1900. Het belangrijkste keerpunt kwam in 1921, toen het huis zijn allereerste Dom Pérignon […]

Méthode Ancestrale

Méthode Ancestrale” is een productiemethode die wordt gebruikt om mousserende wijnen te maken, maar geen champagne. Deze methode staat ook wel bekend als “pétillant-naturel” of “pét-nat”. Het is een oudere methode dan de meer bekende “Méthode Champenoise” of “Méthode Traditionnelle”, die wordt gebruikt voor het maken van de champagnes. Bij de Méthode Ancestrale worden de […]

Het champagne terroir

champagne terroir

Het onvertaalbare Franse woord ‘terroir’ wordt wel eens geduid als ‘het geheel van omgevingsfactoren die invloed hebben op de rijping van de druif. Er zijn drie belangrijke invloeden op de smaak van wijn: druivenras, vinificatie en terroir. Van deze drie is terroir misschien wel het meest interessant. De champagnestreek Champagne is de naam van een […]

Soorten champagne glazen

champagne glazen

Champagne is een speciale drank die veelal op speciale gelegenheden wordt gedronken. En daar horen natuurlijk speciale glazen bij! Het is je dan ook vast weleens opgevallen dat champagne niet in normale wijnglazen wordt geserveerd. Waarom is dat? En wist je dat er verschillende soorten champagneglazen bestaan? Het historische glas: de champagnecoupe Je komt over […]

Champagne etiketten begrijpen als een echte wijnkenner

champagne etiket

Hoe onderscheid je champagneflessen van elkaar? Door naar het merk van de champagne te kijken natuurlijk! En waar vind je dat merk? Op het etiket! Op het champagne etiket staat alle informatie over de champagne vermeld. Champagneflessen kunnen één of twee labels hebben. Flessen met twee labels hebben vaak op de voorkant een etiket staan […]