Wat is een champagne plaque?

Champagne plaque

De plaque is een klein en rond metalen schildje onder de muselet die de kurk van de champagnefles vasthoudt. In Reims wordt de plaque ook vaak de capsule genoemd. Dat is echter niet het juiste woord. De capsule is de folie om de hals. Een beetje champagnehuis heeft veel werk gestoken in het ontwerp van de plaque. Op de plaque is het beeldmerk van het champagnehuis of een andere voorstelling aangebracht. Een aangenaam en verrassend detail aan de champagnefles die je pas ontdekt nadat je de folie hebt verwijderd! 

Voor hele bijzondere flessen creëren champagnehuizen ook extra bijzondere plaques. Soms gaat het om echte kunstwerkjes. Deze zeldzame plaques zijn dan ook veel geld waard, want er is een grote verzamelmarkt voor. Hoe minder flessen er van een bepaalde editie worden geproduceerd, hoe meer de plaques waard zijn.

De plaque en haar marketing

Voor de bottelaar zijn de muselet en de plaque vaak een middel om cuvées te identificeren, hetzij aan de hand van de kleur van de draad zelf, hetzij aan de hand van de kleur van het etiket wanneer de flessen in de kelder worden opgeslagen voordat de etiketten worden aangebracht. Maar eigenlijk is het zonde om de plaque niet mooi te decoreren op zo’n luxe fles!

De eerste beschilderde plaques gaan terug naar 1906 waar het champagnehuis Pol Roger op de vintage champagnes deze plaque plaatste. Pol Roger was het favoriete champagnehuis van Brits staatsman Winston Churchill. Het champagnehuis brengt in uitzonderlijke jaren daarom een speciale lijn uit met millésime champagne: de Pol Roger Sir Winston Churchill, die altijd een plaque bevat met een afdruk van de Britse staatsman. Een prachtig aandenken aan champagne liefhebber Churchill.

Met het ontwerp en de drukmethode (vooral offsetdruk) kan een Champagnehuis zijn imago tot uitdrukking brengen, een bepaalde cuvée identificeren en een verzamel serie onderscheiden. De plaques  worden steeds meer een verzamelobject. Er worden beurzen georganiseerd voor verzamelaars van gedenkplaten, met als bekendste voorbeeld de beurs die jaarlijks op 11 november in Vertus wordt gehouden. Champagne plaques komen ook voor bij wedstrijden, waarbij de te winnen prijs of een uitnodiging om mee te spelen op de onderzijde van de plaat is afgedrukt.

De champagne plaque als verzamelobject

De plaques zijn echte verzamelobjecten! Het verzamelen van de capsules heeft zelfs een naam: het heet Placomusophilie.Sommige plaques zijn erg gewild door de mogelijke verschillende jaargangen en de verschillende smaken champagne. Inmiddels is er een grote groep verzamelaars en is er een speciale website waar je meer kan komen te weten over de plaque, namelijk AllCaps. Maak een gratis account aan en je kan zien wat voor mooie champagne plaques er allemaal bestaan. 

Veel verzamelaars jagen op de meest bijzondere plaques. Bijvoorbeeld die van zeldzame flessen, maar soms ook specifieke plaques die bijzonder zijn om te zien. Zo zijn er bijvoorbeeld champagne plaques uitgebracht met prints van Van Gogh erop gedrukt. Sommige verzamelaars hebben een andere, speciale focus in hun collectie. Ze sparen dan bijvoorbeeld alle plaques van één specifiek huis, bijvoorbeeld champagnehuis Veuve Clicquot. Het kan ook dat mensen alleen maar plaques sparen uit een speciale lijn, of van een bepaald type champagne, zoals blanc de blancs

Naast de waarde van de plaque als verzamelobject, kan het ook leuk zijn om de plaque als klein aandenken te bewaren. Het kan een herinnering zijn aan een bijzondere avond, waar met vreugde werd geproost met goede champagne. Leg hem bij de foto van een mooie herinnering, of plak hem op een plaat met meerdere plaques. Zo heb je altijd een aandenken aan een onvergetelijke avond. 

Dat is hoe veel champagne liefhebbers de plaques verzamelen: van iedere fles champagne die ze drinken, bewaren ze de plaque. Van ieder mooi champagnemoment een mooi aandenken. 

De plaque adventskalender van De Venoge

Voor de echte placomusofiel maakt De Venoge een echte champagne adventskalender. Je opent in de aanloop naar kerst iedere dag een nieuw vakje met een nieuwe, unieke plaque! Bovendien wordt de adventskalender geleverd met een fles De Venoge Princes Champagne. Een mooi cadeau voor de echte champagne liefhebber en natuurlijk al helemaal voor de placomusofiel.

Drink de fles De Venoge Princes met kerst of tijdens de jaarwisseling en houd de plak als aandenken aan de mooie feestdagen die je met familie hebt besteed.