Ik ben ooit begonnen met Prosecco. Yello op een feestje in zo’n aluminium piccolo formaat. Al snel ging ik over naar de Cava, maar besloot dat de champagne beter bij me past. Allemaal mousserend, allemaal bubbels. Waar hebben ze nog meer bubbels en hoe heet dat dan?
Frankrijk
Champagne komt van de regio Champagne in Frankrijk. Deze regio is gelegen in het noordoosten van Frankrijk en is bekend om de productie van de gelijknamige mousserende wijn. De productie van champagne begon in de 17e eeuw en sindsdien is het een van de meest populaire en gerespecteerde wijnen ter wereld geworden.
De drie belangrijkste druivensoorten gebruikt in de productie van champagne zijn : Chardonnay, Pinot Noir, en Pinot Meunier. Chardonnay geeft de champagne een frisse, citrusachtige smaak. Pinot Noir geeft de champagne een robijnrode kleur en een fruitige smaak. Pinot Meunier geeft de champagne een donkere kleur en een zoete smaak. De verhouding van deze druiven in een champagne kan variëren, afhankelijk van de stijl van de champagne die wordt gemaakt.
Er zijn in totaal 7 druivensoorten die gebruikt mogen worden.
- Chardonnay
- Pinot Noir
- Pinot Meunier
- Pinot Blanc
- Pinot Gris
- Petit Meslier
- Arbanne
Deze druivensoorten worden vaak gebruikt in combinatie met elkaar, afhankelijk van de stijl van de champagne die wordt gemaakt. Chardonnay, Pinot Noir en Pinot Meunier zijn de meest populaire druivensoorten die worden gebruikt in de productie van champagne, terwijl de andere druivensoorten minder vaak voorkomen.
Er zijn verschillende factoren die de bijzonderheid van champagne maken:
- Productieproces: Champagne wordt gemaakt met behulp van een specifiek proces genaamd de Methode Champenoise, waarbij de tweede gisting plaatsvindt binnen de fles, dit geeft de wijn zijn kenmerkende bubbels.
- Druivensoorten: Champagne wordt gemaakt van specifieke druiven soorten, zoals Chardonnay, Pinot Noir en Pinot Meunier, die de unieke smaak en aroma’s van deze wijn geven.
- Traditie: Champagne heeft een rijke historie en traditie die teruggaat tot de 17e eeuw, waardoor deze wijn geassocieerd wordt met luxe en feestelijkheid.
- Verscheidenheid: Champagne komt in verschillende stijlen en prijsklassen, van brut tot zoet, waardoor er voor iedereen iets te vinden is.
- Versatiliteit: Champagne kan op vele manieren worden gedronken, als aperitief, tijdens een feest of bij een diner.
- Status: Champagne wordt vaak geassocieerd met luxe en exclusiviteit, waardoor het een status-symbool is geworden.Regio:
- Champagne wordt alleen geproduceerd in de Champagne-streek in Frankrijk, waar de specifieke bodem- en klimaatcondities van de regio bijdragen aan de unieke kenmerken van de wijn.
Niet uit de Champagne streek, dan is het een mousserende wijn. Maar er zijn nog Cremants.
Een Cremant is een mousserende wijn die in Frankrijk wordt gemaakt volgens methodes die vergelijkbaar zijn met die van Champagne, maar dan wel buiten de Champagne-streek. Cremant kan worden gemaakt van verschillende druivensoorten, waaronder Chardonnay, Pinot Noir, Pinot Blanc en Pinot Meunier. De smaak van Cremant varieert afhankelijk van de druivensoorten die worden gebruikt en de wijnmakerij technieken die worden toegepast. In algemene termen is cremant een elegante, frisse en fruitige mousserende wijn met een fijne bubbel.
Er zijn 8 officiële Cremants regio’s in Frankrijk:
- Alsace Cremant d’Alsace (Elzas)
- Limoux Cremant de Limoux
- Loire Cremant de Loire
- Burgundy Cremant de Bourgogne
- Jura Cremant du Jura
- Bordeaux Cremant de Bordeaux
- Savoie Cremant de Savoie
- Cremant de Die, uit de Die-regio
Deze regio’s produceren elk hun eigen unieke stijl van Cremant, met verschillende druivensoorten en wijnmakerij technieken die worden gebruikt. De meest bekende en populaire Cremant regio’s zijn Alsace, Limoux en Bourgogne, terwijl de Cremant uit Jura en Savoie minder bekend zijn.
Er is geen enkele “beste” Cremant, omdat de smaak van een wijn afhangt van persoonlijke voorkeur. Sommige mensen vinden een bepaalde cremant heerlijk, terwijl anderen hem misschien niet zo lekker vinden. Het is ook afhankelijk van de gelegenheid waarvoor de wijn wordt gedronken en welk gerecht erbij wordt geserveerd.
Als algemene richtlijn, Cremant uit de regio’s Alsace, Limoux en Burgundy worden vaak beschouwd als de beste kwaliteit en de meest consistente in smaak. Cremant d’Alsace is bijvoorbeeld vaak gekenmerkt door een frisse, fruitige smaak met tonen van appel, peer en citrus. Cremant de Limoux is bekend om zijn rijke, volle smaak met tonen van perzik, abrikoos en noten. Cremant de Bourgogne is vaak elegant en complex met tonen van rood fruit, mineralen en kruiden.
Echter het is aan te raden om verschillende soorten te proberen om te ontdekken welke jij het lekkerste vindt.
Persoonlijk ben ik een super fan van de Cremant Veuve Ambal.
Veuve Ambal is een wijnhuis uit de cremant regio van Burgundy, Frankrijk. Ze produceren een scala aan mousserende wijnen, waaronder cremant van de druivensoorten Chardonnay, Pinot Noir, Pinot Blanc en Pinot Meunier.
Veuve Ambal heeft een lange historie van wijnproductie, en is één van de oudste producenten in de regio. Het wijnhuis maakt gebruik van moderne technieken en opleidingen van de wijnmakers om de kwaliteit van de wijnen te garanderen. De Cremant van Veuve Ambal worden gekenmerkt door hun elegantie, finesse en een goede balans tussen fruitigheid en frisheid.
Het is belangrijk om te weten dat een Cremant niet perse te maken heeft met de term Veuve (weduwe) in de naam, dit is meestal een historische referentie naar de oprichter van het wijnhuis.
Er zijn meerdere andere soorten mousserende wijn in Frankrijk naast champagne en Cremant.
Hier zijn enkele voorbeelden:
- Vouvray mousseux – een mousserende wijn uit de Loire-vallei, gemaakt van Chenin Blanc druiven.
- Blanquette de Limoux – een mousserende wijn uit de Limoux regio, gemaakt van Mauzac druiven.
- Vins Mousseux – een algemene term die wordt gebruikt voor mousserende wijnen gemaakt in andere delen van Frankrijk, buiten de Champagne en Cremant regio’s.
- Gaillac mousseux – een mousserende wijn uit de Gaillac regio in het zuiden van Frankrijk, gemaakt van druiven zoals Mauzac, Len de l’El en Ondenc.
- Clairette de Die – een mousserende wijn uit de Drôme regio in de Rhône-vallei, gemaakt van Clairette druiven.
Houd er rekening mee dat deze wijnen vaak minder bekend zijn dan Champagne en Cremant, en daarom ook vaak moeilijker te vinden zijn.
Spanje
In Spanje hebben ze ook bubbels, de Cava.
Cava is een mousserende wijn die in Spanje wordt gemaakt. Het wordt geproduceerd in de regio Catalonië en wordt vaak beschouwd als de Spaanse tegenhanger van de Franse Champagne. Cava wordt gemaakt met de traditionele methode, waarbij de tweede gisting plaatsvindt in de fles. Het wordt vaak gemaakt van de druivenstokken Macabeo, Xarel·lo en Parellada.
Er zijn enkele belangrijke verschillen tussen cava en champagne:
- Herkomst: Cava wordt geproduceerd in Spanje, terwijl champagne alleen mag worden genoemd als deze in de Champagnestreek in Frankrijk is gemaakt.
- Druiven: Cava wordt vaak gemaakt van de druiven Macabeo, Xarel·lo en Parellada, terwijl champagne wordt gemaakt van Chardonnay, Pinot Noir en Pinot Meunier druiven.
- Productieproces: Beide worden gemaakt met de traditionele methode, waarbij de tweede gisting plaatsvindt in de fles, maar er zijn enkele verschillen in hoe de wijn wordt behandeld tijdens het productieproces.
- Smaak: Cava heeft vaak een fruitiger smaakprofiel, terwijl champagne vaak een krachtiger en complexer smaakprofiel heeft.
Ondanks deze verschillen zijn Cava en Champagne beide kwalitatief hoogstaande mousserende wijnen die goed geschikt zijn voor feestelijke gelegenheden.
De minimale rijpingstijd voor cava hangt af van de categorie waarin het valt. Er zijn drie categorieën van cava:
- Joven (jonge): Dit is de jongste categorie cava en hoeft niet gerijpt te worden. Deze cava’s worden meestal binnen enkele maanden na de oogst op de markt gebracht.
- Cava Reserva: Deze cava’s moeten minimaal 15 maanden rijpen, waarvan 9 maanden op de fles.
- Cava Gran Reserva: Deze cava’s moeten minimaal 30 maanden rijpen, waarvan minstens 12 maanden op de fles.
Houd er rekening mee dat deze minimale rijpingstijden vaak worden overschreden door veel producenten, die vaak langere rijpingstijden toepassen voor een betere smaak en kwaliteit.
De bekendste Cava: Er zijn veel grote en bekende merken cava, afhankelijk van waar je woont. Maar een van de meest bekende en populaire cava’s wereldwijd is Freixenet. Dit bedrijf is opgericht in 1861 en produceert een breed scala aan cava’s van verschillende prijsklassen en stijlen. Freixenet is vooral bekend om zijn Cava Cordon Negro, een droge cava die vaak wordt gedronken als aperitief of bij licht gekoelde gerechten. Het is een van de best verkopende cava’s ter wereld en wordt in meer dan 150 landen verkocht.
Persoonlijk niet mijn smaak. Maar dat is geheel aan mij 🙂
Italië
Natuurlijk kent ook Italië de bubbels. Met name de Prosecco.
Prosecco is een type mousserende wijn die afkomstig is uit de regio Veneto in Italië, specifiek uit de provincie Treviso en de omringende gebieden. Het wordt gemaakt van de druif Glera (voorheen Prosecco), en wordt vaak gedronken als aperitief of tijdens feestelijke gelegenheden. Prosecco heeft in de laatste jaren veel populariteit gewonnen over de hele wereld en is nu een van de meest populaire mousserende wijnen ter wereld.
Er zijn een aantal belangrijke verschillen tussen Prosecco en Champagne.
- Regio: Prosecco wordt geproduceerd in de regio Veneto in Italië, terwijl Champagne afkomstig is uit de regio Champagne in Frankrijk.
- Druiven: Prosecco wordt gemaakt van de druif Glera (voorheen Prosecco) terwijl Champagne wordt gemaakt van druiven zoals Chardonnay, Pinot Noir en Pinot Meunier.
- Productiemethoden: Prosecco wordt normaliter geproduceerd met de Charmat-methode, waarbij de tweede gisting plaatsvindt in een grote tank, terwijl Champagne met de traditionele methode gemaakt wordt, waarbij de tweede gisting plaatsvindt in de fles. Dit geeft Champagne een meer complexe smaak en bubbels.
- Smaak: Prosecco heeft vaak een frisse en fruitige smaak dan Champagne, die vaak meer geaccentueerd wordt door de smaken van rijpe appel, perzik en honing. Champagne heeft een meer complexe smaak met tonen van brioche, toast en gekonfijte vruchten.
- Prijs: Champagne is vaak duurder dan Prosecco vanwege de hogere productiekosten en de langere rijpingstijd.
- Gelegenheid: Prosecco wordt vaak gedronken als aperitief of tijdens feestelijke gelegenheden, terwijl Champagne vaak wordt gedronken tijdens formele gelegenheden of om een speciale gelegenheid te vieren.
Er is nog een tweede methode om Prosecco te maken: De traditionele methode, ook wel de “metodo classico” genoemd, is de productiemethode die wordt gebruikt om Prosecco te maken, die lijkt op de methode die wordt gebruikt om Champagne te maken. Deze methode houdt in dat de tweede gisting plaatsvindt in de fles, waardoor de wijn een complexere smaak en fijnere bubbels krijgt.
De traditionele methode voor Prosecco wordt vaak gebruikt voor de hoogwaardige varianten van deze wijn, zoals de “Prosecco Superiore DOCG” die wordt geproduceerd in de regio Conegliano-Valdobbiadene. Deze wijnen worden vaak beschouwd als de beste Prosecco’s en zijn de meest populaire onder wijnkenner.
Er zijn een aantal kenmerken waaraan je een Prosecco kunt herkennen:
- Etiket: Een Prosecco zal meestal aangegeven staan als “Prosecco” op het etiket, met de aanduiding van de regio waar de wijn vandaan komt, zoals Veneto of Conegliano-Valdobbiadene.
- Smaak: Prosecco heeft vaak een frisse, fruitige smaak met tonen van appel, perzik en citrus. Het is een wijn met weinig tannine, en een lichte body.
- Bubbels: Prosecco heeft vaak een minder fijne bubbel dan Champagne, en de bubbels zijn vaak iets groter.
- Alcoholgehalte: Prosecco’s hebben vaak een lager alcoholgehalte dan Champagne, meestal rond de 11-12%.
- Prijs: Prosecco’s zijn vaak goedkoper dan Champagne.
Er zijn drie belangrijke termen die worden gebruikt om Prosecco te beschrijven: spumante, frizzante en tranquillo.
- Spumante: Dit is de term die wordt gebruikt om Prosecco aan te duiden als een mousserende wijn. Spumante betekent letterlijk “schuimend” in het Italiaans en wordt gebruikt om aan te geven dat de wijn bubbels bevat.
- Frizzante: Dit is een term die wordt gebruikt om Prosecco aan te duiden als een wijn met een lichte mousse, minder fijne bubbels dan spumante.
- Tranquillo: Dit is een term die wordt gebruikt om Prosecco aan te duiden als een stille wijn, zonder bubbels.
In de praktijk kan het voorkomen dat de termen gebruikt worden als synoniem voor elkaar of dat deze niet expliciet vermeld staan op het etiket. Het is echter belangrijk om te weten dat de termen spumante en frizzante worden gebruikt voor mousserende wijnen en tranquillo voor stille wijn.
Persoonlijk vind ik Prosecco echt ondergeschikt aan Champagne. Wat ik wel heel mooi vind is vaak de fles. Een bijzondere fles kan een manier zijn om Prosecco te onderscheiden van andere wijnen en om de aandacht te trekken van consumenten. Het kan ook een manier zijn om de wijn exclusiever te maken en de prijs te verhogen. Wat het ook is, dat doen ze vaak heel erg goed.
Franciacorta, the closest thing to Champagne
Wanneer we voor echte kwaliteit willen gaan, dan komen we toch bij Franciacorta uit! Het summum op het gebied van Italiaanse mousserende wijnen. Een mousserende wijn uit de Noord-Italiaanse regio Lombardije, tussen Milaan en Verona bij het lago d’Iseo. Al jaren wordt hier op hoog niveau gewerkt aan een heel interessante bubbel die in Nederland helaas nog vrij onbekend is. De druivenrassen die je in de Franciacorta-regio veel tegenkomt en die mogen worden gebruikt bij de productie van franciacorta zijn Chardonnay, Pinot Nero en Pinot Bianco. Franciacorta is bijzonder omdat het net als champagne gemaakt wordt volgens de méthode traditionelle, dus met een tweede gisting op fles, wat een kostbare methode is om mousserende wijn te maken. In Italië noemt men deze methode de metodo classico. Daar komt in het geval van franciacorta nog eens bij dat de wijn minimaal 18 maanden moet rijpen. Tel daarbij op: dezelfde druiven als in het champagne gebied en ook fors veel kalk in de bodem! Het begint hier wel erg op strakke champagnes te lijken. Franciacorta heeft de DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita), de hoogste in Italië.
Er is echter nog een mousserende wijn die door de Formule 1 erg bekend is geworden, maar iedereen denkt dat dit een Prosecco is, maar niets is minder waar.
Ferrari Trento DOC is een merknaam van een bekende producent van mousserende wijnen uit de regio Trentino-Algo Adige in Italië. Het bedrijf, Ferrari, werd opgericht in 1902 en is gespecialiseerd in de productie van hoogwaardige mousserende wijnen volgens de Trento DOC kwaliteitsaanduiding. De wijnen van Ferrari Trento DOC worden gemaakt van de druiven Chardonnay en Pinot Nero, met een groot deel van de productie gebaseerd op de metode van de klassieke fles fermentatie, die bekend staat om zijn complexiteit en rijping in de fles. Deze wijnen worden vaak beschouwd als een van de beste mousserende wijnen uit Italië en zijn populair bij wijnkenners over de hele wereld.
Trento DOC is een kwaliteitsaanduiding voor mousserende wijnen die in de regio Trentino-Alto Adige in Italië worden gemaakt. Deze wijnen worden geproduceerd volgens specifieke regels en richtlijnen, zoals het gebruik van bepaalde druivensoorten en productiemethoden. Alle wijnen van Ferrari zijn Trento Doc en worden exclusief geproduceerd met behulp van duurzame landbouwmethoden.
Duitsland
Ook in Duitsland maken ze bubbels, ze noemen dat Sekt. Deze wordt gemaakt met de traditionele methode, net als Champagne, en kan zowel droog als zoet zijn. Er zijn ook andere soorten mousserende wijn in Duitsland, zoals Prosecco-achtige wijnen gemaakt van Riesling of Silvaner druiven.
In Duitsland worden voornamelijk de druiven Riesling, Müller-Thurgau en Pinot Noir gebruikt voor de productie van Sekt. Riesling druiven worden vaak gebruikt voor de productie van droge Sekt omdat deze druiven een goede balans hebben tussen zoetheid en zuurgraad. Müller-Thurgau druiven worden vaak gebruikt voor de productie van zoete Sekt. Pinot Noir druiven worden vaak gebruikt voor de productie van rosé Sekt.
Wat is het verschil tussen sekt en champagne
Sekt en Champagne zijn beide mousserende wijnen, maar er zijn een aantal belangrijke verschillen tussen de twee.
- Regio: Champagne komt uitsluitend uit de Champagne regio in Frankrijk, terwijl Sekt kan worden geproduceerd in heel Duitsland.
- Productiemethode: Champagne wordt gemaakt met de traditionele methode, waarbij de tweede gisting plaatsvindt in de fles. Sekt wordt ook gemaakt met de traditionele methode, maar er zijn ook andere methoden die worden gebruikt voor de productie van Sekt.
- Druivensoorten: Champagne wordt voornamelijk gemaakt van Chardonnay, Pinot Noir en Pinot Meunier druiven. Sekt wordt voornamelijk gemaakt van Riesling, Müller-Thurgau en Pinot Noir druiven.
- Smaak: Champagne heeft vaak een drogere smaak dan Sekt. Sekt heeft vaak een lichtere smaak en is minder zuur.
- Prijs: Champagne is vaak duurder dan Sekt vanwege de hogere productiekosten en het prestige van de regio.
De rijping van Sekt varieert afhankelijk van de productiemethode en de soort Sekt. Bij de traditionele methode, die ook wordt gebruikt voor de productie van Champagne, wordt de tweede gisting in de fles gedaan. Tijdens deze tweede gisting worden de druivenschillen en de gistcellen in de fles opgesloten, waardoor de Sekt zijn koolzuur krijgt en een bepaalde hoeveelheid smaak en complexiteit ontwikkelt. Deze wijnen worden meestal gerijpt op de fles voor een periode van minimaal 9 maanden, maar sommige Sekten worden gerijpt voor een periode van 2 tot 3 jaar.
Er zijn ook andere methoden voor de productie van Sekt, zoals de Charmat-methode, waarbij de tweede gisting plaatsvindt in grote tanks in plaats van flessen. Deze Sekten worden vaak minder gerijpt dan wijnen gemaakt met de traditionele methode en zijn vaak minder complex van smaak.
Nederland
Nederland heeft een groeiende industrie van mousserende wijnen, met een aantal wijnmakerijen die zich richten op de productie van deze wijnen. De Nederlandse wijnindustrie is voornamelijk geconcentreerd in de regio’s Limburg en de Betuwe, met een aantal kleinere wijnmakerijen verspreid door de rest van Nederland. De wijnen zijn vaak gemaakt met druivensoorten zoals Riesling, Pinot Noir en Pinot Blanc, en worden vaak gemaakt met de methode van de Charmat of de Methode Traditionnelle.
Wij hebben enige tijd geleden er enkele bezocht in Limburg:
- Holset, Domein Holset is een Bruisend WijnHuis in het Zuid-Limburgse Heuvelland.
- Raar, In 2010 is Wijngaard Raarberg aangeplant. Er staan 7.000 stokken van de klassieke rassen Chardonnay en Pinot Noir. ( onlangs overgenomen door Holset)
Amerika
Ja, er worden bubbels in de Verenigde Staten gemaakt. American Sparkling Wine genoemd. De productie van American Sparkling Wine begon in de 19e eeuw, voornamelijk in Californië en New York. Deze wijnen zijn gemaakt met de Methode Champenoise, zoals champagne, en worden vaak gemaakt van de druivensoorten Chardonnay en Pinot Noir, die ook in de Champagne-streek worden gebruikt. American Sparkling Wine wordt vaak beschouwd als een alternatief voor champagne en heeft een groeiende populariteit gekregen in de afgelopen jaren.
Napa Champagne is een term die wordt gebruikt voor American Sparkling Wine die in de Napa Valley, Californië wordt gemaakt. De Napa Valley is een van de meest bekende wijnregio’s in de Verenigde Staten en staat bekend om zijn kwaliteitswijnen. Napa Champagne wordt gemaakt met de Methode Champenoise, zoals champagne, en wordt vaak gemaakt van de druivensoorten Chardonnay en Pinot Noir. Napa Champagne heeft vaak een rijkere smaak dan andere American Sparkling Wine en wordt beschouwd als een van de beste mousserende wijnen die in de Verenigde Staten worden gemaakt.
Australië
Mousserende wijn uit Australië wordt vaak gemaakt van de druif Chardonnay en Pinot Noir, evenals andere druivensoorten zoals Pinot Meunier. Deze wijnen worden vaak geproduceerd in de staat Victoria en South Australia, met de regio’s Yarra Valley en Adelaide Hills die bekend staan om hun hoogwaardige mousserende wijnen. Australische mousserende wijnen worden vaak beschouwd als vergelijkbaar met Champagne vanwege hun stijlvolle smaken en bubbels.
Tasmania, een eilandstaat van Australië, is bekend om de productie van hoogwaardige mousserende wijnen. De wijngaarden van Tasmanië worden beschouwd als een van de meest koude en vochtige wijngebieden van Australië, wat resulteert in een lange groeiperiode voor de druiven. De druiven die worden gebruikt voor de productie van mousserende wijn in Tasmanië zijn voornamelijk de Chardonnay en Pinot Noir. Tasmanische mousserende wijnen worden beschouwd als elegant en complex met tonen van citrus, appel en hazelnoot. De wijnen zijn vaak gepresenteerd met een zachte mousse en een frisse afdronk.
De Jansz Premium Vintage Brut Cuvee heb ik leren drinken door mijn goede vriend Peter; een mooie bubbel.
Jansz is een Tasmanische wijnmakerij die bekend staat om haar productie van hoogwaardige mousserende wijnen. De wijnmakerij werd in 1986 opgericht en is gevestigd in de Pipers River-regio van Tasmanië. Jansz maakt gebruik van de druivensoorten Chardonnay en Pinot Noir, die worden geoogst in de regio’s Pipers River, Coal River en Tamar Valley. Jansz mousserende wijnen worden beschouwd als elegant en finesse vol, met tonen van citrus, appel, peer en brioche. De wijnen worden vaak vergeleken met Champagne, en worden beschouwd als een van de beste mousserende wijnen van Australië.
Engeland
Zijn er bubbels in Engeland?
Engeland heeft een lange geschiedenis in het produceren van mousserende wijn. Engelse mousserende wijn wordt gemaakt volgens de traditionele methode, die vergelijkbaar is met de methode die wordt gebruikt om champagne te produceren. De bekendste regio voor Engelse mousserende wijn is Kent, de grootste wijnproducerende regio in Engeland. Het klimaat in Engeland is vergelijkbaar met dat van Champagne in Frankrijk, waardoor wijnhuizen mousserende wijnen van hoge kwaliteit kunnen produceren. Enkele van de druivenrassen die vaak worden gebruikt voor de productie van Engelse mousserende wijn zijn Chardonnay, Pinot Noir en Pinot Meunier.
Er zijn verschillende champagnehuizen en wijnhuizen in Engeland die mousserende wijn produceren volgens de traditionele methode die vergelijkbaar is met de methode die gebruikt wordt om champagne te produceren. Enkele van de meer bekende en gerespecteerde champagnehuizen in Engeland zijn:
Nyetimber: Gelegen in West Sussex, Nyetimber is een van de oudste en meest bekende Engelse mousserende wijn producenten. Ze hebben talrijke prijzen gewonnen voor hun wijnen.
Gedronken in Brighton en is een frisse bubbel.
Ridgeview: Gelegen in East Sussex, is Ridgeview een andere bekende Engelse mousserende wijn producent die internationale erkenning heeft gekregen voor hun wijnen.
Hattingley Valley: Gelegen in Hampshire, Hattingley Valley is een familiebedrijf dat een breed scala aan mousserende wijnen produceert met behulp van traditionele methoden.
Chapel Down: Chapel Down, gevestigd in Kent, is een van de grootste en bekendste Engelse wijnhuizen. Zij produceren een breed assortiment mousserende en niet-mousserende wijnen.
Hush Heath: Gevestigd in Kent, Hush Heath is een familiebedrijf dat mousserende wijn van hoge kwaliteit produceert, ze zijn ook bekend om hun stille wijnen
Camel Valley: Gevestigd in Cornwall, Camel Valley is een familiebedrijf dat op traditionele wijze mousserende wijnen produceert en vele prijzen heeft gewonnen voor hun wijnen.
Rathfinny: De bubbels uit Sussex, opgericht in 2010. Rathfinny Sussex Sparkling wijnen zijn alleen te vinden in de beste restaurants en natuurlijk bij Muselet.nl
Dit zijn slechts enkele voorbeelden van de vele champagnehuizen en wijnhuizen in Engeland die mousserende wijnen produceren.