De elegante champagne capsule

champagne capsule

Eén van de meest herkenbare dingen aan een fles champagne is de folie om de hals van de fles, ook wel de capsule genoemd. De vaak metallic gouden folie is opvallend en zorgt voor een gevoel van echte luxe. Een deel van de capsule scheur je open als je de fles openmaakt, waarna je de plaque, de muselet en de kurk vindt. Dit proces lijkt zo normaal, maar wat is nou eigenlijk de reden van deze folie? Bij een fles wijn ziet deze er immers heel anders uit. 

Geschiedenis van de champagne capsule

Wat is nu de oorsprong van deze mooie stukjes folie? Eigenlijk is het ontstaan als een verkooptruc. Champagne is een oud drankje en de wijn werd niet altijd machinaal gebotteld zoals tegenwoordig! Het bottelen was vroeger handwerk. Nadat de kurk in de fles werd geplaatst, bleek dat niet alle flessen even vol waren. Dat is natuurlijk logisch als je de flessen handmatig vult. Toch heeft de consument daar geen boodschap aan, want niemand kocht de flessen met de minste hoeveelheid. De oplossing? Zorg dat het niet zichtbaar is in welke fles de meeste champagne zit! De capsule vervulde vanaf dat moment die rol. Tegenwoordig kun je er gelukkig vanuit gaan dat je fles goed gevuld is, maar de folie voegt vandaag de dag nog steeds toe aan het luxe uiterlijk van de champagnefles. Maar dat is niet de enige reden van de capsule om de hals van de fles. De capsule beschermt de fles ook tegen aanvreten door knaagdieren en tegen de kurksnuitkever. 

Voorheen was de capsule gemaakt van lood, maar lood is giftig. Uit onderzoek bleek dan ook dat er sporen op de rand van de fles konden achterblijven en zich konden vermengen met de geschonken champagne. Dat is natuurlijk niet de bedoeling! Daarom is het gebruik van lood voor de hals capsules uitgefaseerd in de jaren 90. Tegenwoordig worden de meeste champagne capsules gemaakt van tin, krimpfolie of van aluminium. 

Bijzondere capsules

De meeste champagnefolies zijn goudkleurig. Maar niet allemaal! Neem bijvoorbeeld de De Venoge Cordon Bleu Brut, die een zilverkleurige capsule heeft. De zilveren kleur steekt perfect af tegen de lichtblauwe kleur op het label. Ook Gosset champagne heeft afwijkende capsule. Hoewel de capsule wel goudkleurig is, is de capsule veel korter dan bij een gebruikelijke folie.

Soms signaleert de kleur van de capsule de stijl van de champagne. Zo heeft Blanc de Blancs champagne vaak witte capsule. Maar het is niet zo dat een fles champagne met witte capsule altijd een Blanc de Blancs is. De Pol Roger Brut Réserve heeft ook witte capsule om de hals en dit is een brut. 

Een andere kleur die je vaak terug ziet komen, is roze. Deze kleur capsule wordt bijna altijd gebruikt voor rosé champagne, zodat het de kleur van de rosé champagne matcht. Voor Blanc de Noirs champagne wordt regelmatig een zwarte capsule gebruikt.

Hoe maak je de champagne capsule open? 

Als je de champagne capsule correct open wilt maken, haal je hem alleen weg tot aan het stukje vlak onder de muselet. Bij de meeste flessen champagne zit er een lipje aan de capsule, zodat je hem gemakkelijk op de correcte manier opentrekt. Het is in ieder geval niet de bedoeling dat je alle folie van de fles haalt. De folie die nog aan de fles zit, geeft de fles een extra elegante uitstraling en dus is het eigenlijk zonde om hem eraf te halen.