Veel mensen kopen champagne voor een speciale gelegenheid. De champagne drink je dan natuurlijk snel op, waardoor het minder belangrijk is hoe je de champagne bewaart. Maar wat als je een fles wat langer wilt bewaren? Dan zijn er wat belangrijke dingen waar je op moet letten zodat je de fles in optimale staat kunt drinken wanneer je een mooi moment vindt.
Hoe lang kun je champagne bewaren?
Soms heb je een champagne in huis die je niet meteen op wilt drinken. Denk bijvoorbeeld aan een fles die je cadeau is gedaan, maar die je wilt bewaren voor een speciaal moment. Dan vraag je je misschien af: hoe lang blijft champagne goed?
Champagne ongeopend bewaren
De houdbaarheid van een ongeopende fles champagne is doorgaans korter dan van andere kwaliteitswijnen. De meeste champagne is namelijk op zijn best als je hem binnen één of twee jaar na aankoop opdrinkt. Dit verschilt echter per fles: hoe langer de rijpingstijd is van een champagne voordat hij de markt op wordt gebracht, hoe langer hij houdbaar is. Champagne wordt namelijk al in de kelders gerijpt voordat de champagne klaar is voor de verkoop. Normale, non-vintage champagnes hebben een wettelijke rijpingsduur van 15 maanden, maar veel kwaliteitshuizen laten hun champagnes langer rijpen voordat ze de markt op worden gebracht. Vintage champagnes (ook wel millésimé champagnes) hebben zelfs een wettelijke rijpingsduur van 3 jaar. Over het algemeen geldt dus: vintage flessen zijn langer houdbaar, maar non-vintage flessen (de standaard flessen champagne) drink je het best 1 tot 2 jaar na aankoop.
Daarbovenop geldt dat champagne met een groot aandeel aan Pinot Meunier druiven beter snel gedronken kan worden. Pinot Meunier is niet geschikt om te rijpen en bereikt snel zijn piek wat betreft smaak en aroma’s. Heeft een champagne dus meer dan 35% Pinot Meunier? Let er dan op dat je hem niet te lang laat liggen. De druif Pinot Noir is daarentegen weer heel geschikt om langer te laten liggen. Champagnes met een hoog aandeel Pinot Noir (zoals Blanc de Noirs bijvoorbeeld) kun je dus langer bewaren.
Hoe bewaar je champagne om te rijpen?
Veel wijnen worden lekkerder naarmate je ze laat rijpen. Dat is bij champagne in principe niet zo. Daarom kun je champagne het beste binnen één jaar na aankoop opdrinken. Dat wil echter niet zeggen dat champagne jong wordt gedronken: champagne wordt in de kelders al gerijpt. Je drinkt dus nooit een jonge wijn als je champagne drinkt, ook niet als je hem binnen een jaar opdrinkt!
Wil je de champagne toch langer bewaren? Ga dan voor een vintage champagne, ook wel een millésimé champagne genoemd. Over het algemeen geldt: champagnes die langer hebben gerijpt kun je langer bewaren. Omdat millésimé champagnes een wettelijk verplichte rijping hebben van minstens 3 jaar, zijn deze champagnes dus ook langer houdbaar. In tegenstelling tot veel andere wijnen wordt ook millésimé champagne niet perse beter als je het rijpt, maar het is evengoed wel mogelijk om de fles voor een langere periode te bewaren.
Als je je flessen langer wilt bewaren wordt het ook aangeraden om magnum champagne flessen aan te schaffen. Deze 1,5 liter flessen zijn het meest geschikt als je champagne langer wilt bewaren.
Champagne bewaren op een koele, donkere plek
Als je een fles champagne langer wilt bewaren, is het natuurlijk belangrijk dat je hem onder de juiste condities opslaat. Tenzij je een speciale wijnkoelkast hebt, is het het beste om de fles op een koele, donkere plaats te bewaren waar de temperatuur relatief constant is. De temperatuur is ideaal wanneer het tussen de 7 en 10 °C ligt, maar de temperatuur is, maar de temperatuur is minder belangrijk dan de constantheid van de temperatuur. Schommelingen in warmte en kou zijn namelijk funest voor een goede fles champagne! Vermijd dus plekken als de keuken, de garage of een schuur. Vermijd ook plekken waar de champagne in aanraking komt met (fel) licht.
Hoe bewaar je een fles het beste voor een korte periode? Verrassend genoeg zeggen sommige deskundigen dat je een (non-vintage) champagnefles voor kortere periodes het beste rechtop kunt bewaren. Dit is niet alleen praktisch, maar voor periodes van bijvoorbeeld een maand dus ook juist goed!
Wil je de fles champagne langer bewaren? Leg hem dan op zijn kant. Leg hem in een wijnrek, of stapel hem op dezelfde manier waarop flessen in champagnekelders worden gestapeld. Als je de champagne voor een langere periode rechtop laat staan, loop je namelijk het risico dat de kurk uitdroogt.
Entreillage: champagne flessen stapelen
Hoe worden grote hoeveelheden champagneflessen gestapeld in wijnkelders? Dat is nog niet zo makkelijk! De techniek die hiervoor wordt gebruikt, wordt entreillage genoemd. Bij deze techniek worden veel champagneflessen gestapeld tot ze een soort muur vormen. En hier is heel wat vakmanschap voor nodig! Entreillage doe je dan ook niet in je eentje: er zijn minstens twee stapelaars nodig om de stapel te bouwen vanaf beide kanten, anders stort de stapel in elkaar. Met één fles per keer wordt de wand langzaam opgebouwd, totdat er een grote muur aan champagneflessen staat! Een knap stukje arbeid.