Soorten champagne glazen

champagne glazen

Champagne is een speciale drank die veelal op speciale gelegenheden wordt gedronken. En daar horen natuurlijk speciale glazen bij! Het is je dan ook vast weleens opgevallen dat champagne niet in normale wijnglazen wordt geserveerd. Waarom is dat? En wist je dat er verschillende soorten champagneglazen bestaan?

Het historische glas: de champagnecoupe

Je komt over het algemeen twee verschillende soorten champagneglazen tegen: de champagnecoupe en de champagneflute. Een enkele keer wordt champagne ook in een normaal witte wijnglas geschonken, maar dat is in principe niet de bedoeling. Wat de champagneflute en de champagnecoupe gemeen hebben is in ieder geval dat ze beide een lange steel hebben. Dit geeft natuurlijk een luxe gevoel, maar wist je ook dat dit een andere functie heeft? De steel voorkomt namelijk dat je de kelk (het gedeelte van het glas waar je de wijn inschenkt) met je hand vasthoudt, waardoor je de champagne opwarmt. Dat is natuurlijk niet de bedoeling! Je houdt champagne (net als iedere andere wijn) daarom ook nooit vast aan de kelk, maar altijd aan de steel.

De champagnecoupe heeft een lage maar brede kelk. Je zou hem kunnen vergelijken met een breed cocktailglas. Hoewel je vandaag de dag vaker champagneflutes voorbij ziet komen, was de coupe historisch gezien hét champagneglas. Wanneer bekende historische champagneliefhebbers zoals Winston Churchill of Aldous Huxley een glas van hun favoriete mousserende wijn dronken, deden ze dit dus uit een champagnecoupe. Pas vanaf de jaren ‘50 begon de populariteit van de flute te stijgen. Vandaag de dag is de flute het meest populaire champagneglas. 

De coupe heeft ook nu nog een klassieke uitstraling. Daarnaast maak je waarschijnlijk sneller indruk op je gasten met deze minder vaak voorkomende champagneglazen! Het grote voordeel van deze mooie glazen is dat de smaken en aroma’s van de wijn zich beter kunnen ontwikkelen. Dit komt omdat de wijn met meer zuurstof in aanraking komt dan bij een champagneflute. Helaas vervliegen de bubbels van de champagne wel sneller in deze glazen en vormt er minder mousse dan bij een flute. 

De champagneflute: hét champagneglas! 

Omdat de bubbels zo snel vervliegen in de klassieke champagnecoupe, is de champagneflute ontworpen. Dit glas werd vanaf de jaren ‘50 steeds populairder en is nu het meest bekende, meest gebruikte champagneglas geworden. De kelk van de champagneflute is smal, hoog en dun, waardoor de bubbels veel langer in de champagne blijven. Daardoor ontstaat er een mooie mousse op de champagne als je hem inschenkt. Het nadeel aan de vorm van het glas is echter wel dat er door het kleine oppervlak ook weinig zuurstof bij de wijn kan komen. De smaak en aroma’s kunnen zich hierdoor minder goed ontwikkelen, waardoor je de champagne ook minder goed ruikt. In de meeste champagneflutes wordt dit probleem gedeeltelijk opgelost door de onderkant van de kelk iets breder te maken dan de bovenkant. Hierdoor hebben de aroma’s van de champagne meer ruimte om vrij te komen. De wand van de champagneflute is dun, zodat het glas snel de temperatuur aanneemt van de champagne. Dit zorgt ervoor dat de champagne langer op temperatuur blijft. 

Welk champagneglas moet je kiezen?

Natuurlijk zijn er grote esthetische veschillen tussen de champagneflute en -coupe. De coupe heeft een wat klassieker, ouderwetser uiterlijk, terwijl de flute er meer eigentijds uitziet. Toch zullen de meeste vinologen de champagneflute verkiezen boven de -coupe. Het ideale champagneglas heeft dan ook een brede onderkant en een opening die smal genoeg is dat de bubbels niet snel vervliegen, maar breed genoeg is om de champagne voldoende te kunnen ruiken. Daarnaast moet het glas een dunne wand hebben, zodat het glas snel de temperatuur van de champagne aanneemt en daardoor langer op temperatuur blijft. Wil je de champagne écht goed kunnen ruiken, dan kan een champagnecoupe alsnog een optie voor je zijn. 

Drink je Ice champagne? Denk bijvoorbeeld aan de Moët Chandon Brut Impérial Ice, of de mousserende wijn Veuve Ambal Crémant de Bourgogne Ice. Deze zoetere bubbelwijn drink je met veel ijs, waardoor je ze het best uit brede, grote wijnglazen kunt drinken. Zo heeft de mousserende wijn alsnog alle ruimte!

Glazen van je favoriete champagnehuis

Bij Muselet verkopen we verschillende champagne cadeau combinaties. Je vindt hier veel flessen champagne die worden geleverd met prachtige, bijpassende glazen van het champagnehuis. Je hebt dan gelijk mooie champagneglazen die perfect bij de aangeschafte fles horen!

Champagneglazen afwassen

Nu je mooie champagneglazen hebt, wil je ze natuurlijk het liefst netjes houden. Er wordt aangeraden om de champagneglazen enkel met warm water te spoelen en dus geen afwasmiddel te gebruiken. Als je de glazen afwast met afwasmiddel loop je namelijk het risico dat er zeepresten overblijven in het glas. Dit is voor andere wijnen geen probleem, maar bij champagne kan dit de bubbelvorming tegenhouden. Wil je de glazen toch even grondig schoonmaken met afwasmiddel? Spoel ze dan goed af en spoel ze aan het eind met water en zout. Dit breekt de afgebleven zeepresten af. Was de glazen na het spoelen ook even af met een schone, droge theedoek. Drogen de glazen voorzichtig zodat de dunne glazen wanden niet per ongeluk breken. Zo, nu zijn de champagneglazen weer klaar voor gebruik!