De Muselet

De Muselet

We hebben in Nederland een ruime voorraad aan webshops die champagne verkopen, toch wilde ik mijn passie voor champagne omzetten in een shop. Webshop Muselet 1.0 ging in 2017 live en was succesvol, het trok echter echter een heel ander publiek dan wat ik nu wil bereiken. Met Muselet 2.0 wil ik mooie en ook spannende champagnes aanbieden. Geen alcoholvrij en ook geen champagnes met kleurtjes zoals ik op Muselet 1.0 verkocht.

Ook wilde ik geen domeinnaam, waar er veel van zijn. Iets met drank, iets met champagne, nee het is Muselet.nl geworden.

Muselet

Wat is nu een Muselet en wat is het verhaal achter de Muselet?

De muselet is het metalen korfje wat de kurk vast houdt op de champagne fles. De druk kan flink oplopen, tot wel 6 bar, dus de Muselet moet heel krachtig zijn. Ter vergelijking: een autoband heeft 2,4 bar. 

Waar bestaat de Muselet uit?

De muselet (draadkooi) bestaat uit drie delen die tot één geheel worden samengevoegd:

  1. Een onderste ring (ceinture) van zacht gegalvaniseerd draad, soms gelakt,
  2. Het lichaam of de kooi zelf, bestaande uit vier afzonderlijke draden (de poten) en een bovenstuk van zacht gegalvaniseerd draad, soms gelakt,
  3. Een metalen ronde kap van elektrolytisch blik, gevernist en gelithografeerd of gevernist en in reliëf aangebracht.

Hoe is de Muselet ontstaan?

Bij de eerste productie van champagne, werd de druk van de mousserende wijn tegengehouden door houten pluggen die waren afgedicht met oliedoek en was. Dit was echter geen succes. Veel flessen hebben het niet overleefd en daarom stapte men over op koord. In 1844 bedacht Adolphe Jacquesson een veiligere methode met staaldraad, het begin van de huidige Muselet. Maar de vroege muselets waren niet eenvoudig te installeren en bleken enigszins onhandig om te openen. 

Nadien werd het staaldraad doorontwikkeld en versterkt. Versterkt door het draad te draaien en de andere vernieuwing was het toevoegen van een kleine ring in de onderste ring. Door het losdraaien van deze kleine ring kon de spanning op de Muselet worden verminderd om eea te kunnen verwijderen.

Het draad van de muselet is 52 cm lang. Volgens de legende was dit de lengte van de draad die Josephine Clicquot uit haar corsage haalde om een fles van haar eigen soort Champagne te kurken.

Traditioneel heeft de Muselet zes halve slagen ( 3 hele slagen van 360 graden ) nodig om te openen.

Het is grappig om te weten dat niet alleen de Muselet bij champagne, maar ook bij Cava, Prosecco, Sekt etc, allemaal 6 halve slagen hebben. Hoe kan het dat ze allemaal dezelfde standaard hebben? Het blijkt dat er maar twee producenten zijn. Er is nog maar één productiebedrijf voor muselet in Frankrijk, “Le Muselet Valentin”. De andere staat in Italië.

De eerste stalen Muselet

De legende zegt dat Dom Perignon de houten plug verving voor draad. Het 3-taks muselet was echter oorspronkelijk een monopolie van het huis Pommery in Reims. Het huis van Pommery, dat aan de oorsprong lag van het gebruik van het muselet, stopte met de fabricage van het 3-taks muselet om het te vervangen door de fabricage van 4-taks muselet, wat een betere ondersteuning van de kurk verzekerde. Enerzijds, wanneer een van de 3 takken slecht onder de ring van de fles werd genomen en ontsnapte, waren de twee overgebleven takken niet langer voldoende om de kurk vast te houden. Aan de andere kant waren de gebruikte kurken voor een groot deel een vierkante doorsnede, de 4-taks draaddoppen waren in dit geval beter uitgebalanceerd.

Eerste Muselet

Marketing van de Muselet

Het muselet voor de bottelaar is vaak een middel om de cuvées te onderscheiden door de kleur van de draad van het muselet. Pommery heeft nog steeds één van de mooiste kleuren. Een donker blauwe draad. Waar Piper Heidsieck juist een mooie rode draad gebruikt.

De eerste voorgevormde kappen/Muselets ontstonden in 1880. Onderdeel van de constructie is een metalen plaatje boven in de Muselet die tussen de kurk en de Muselet zit. Lees ook de blog over de plaque/capsule/plaatje.

Er zijn inmiddels 113.000 van deze plaatjes: dat is een knap staaltje marketing!

Hoe haal je de muselet van de fles?

Nadat je de capsule (de folie om de hals van de fles) van de kurk en muselet hebt verwijderd, draai je de muselet met zes halve slagen los. Veel mensen zouden nu de hele muselet van de fles afhalen, maar het is beter om hem erop te laten zitten terwijl je de fles ontkurkt. Zet je duim op de top van de kurk en draai vervolgens de fles totdat je de druk vrij voelt komen. Laat de kurk gecontroleerd uit de fles glijden, met je duim nog steeds op de kurk. Als je de fles als een echte kenner ontkurkt, ontkurk je de fles met een sisser in plaats van met een harde knal. 

 899,00

Piper Heidsieck champagne

Piper Heidsieck Essentiel Cuvee Reserve

 54,95
 275,00
 250,00

Champagne accessoires

Piper Heidsieck glazen

 7,50
 59,00
 999,00