Wat zijn Vignerons of growers?

vigneron champagne

Een vigneron is een Franse term die verwijst naar een wijnboer of wijnproducent. Een vigneron is iemand die zich toelegt op het verbouwen van druiven en het produceren van wijn van druiven uit de eigen wijngaard, meestal gebeurt dit op een kleinschalige basis. Het beroep van een vigneron is veelzijdig. Denk hierbij aan het planten en verzogen van de wijngaarden, het oogsten van de druiven, het produceren van de wijn. omvat vaak verschillende taken, waaronder het planten en verzorgen van de wijngaarden, het oogsten van de druiven, het produceren en bottelen van de wijn en tot slot het verkopen van de flessen.

Een vigneron is vaak meer dan alleen een wijnboer. Het is iemand die een diepe passie heeft voor zijn land, de wijngaard én het productieproces van wijn. Voor een vigneron is zijn wijngaard niet alleen een bron van inkomsten, maar eerder een manier van leven. Zijn wijngaard is een unieke plek waar de vigneron zijn creativiteit en passie kan uiten en waar hij volledig opgaat in het werk.

De wijngaard van een vigneron

Voor een vigneron is de wijngaard meer dan alleen een verzameling van druivenstokken. Het is een uniek stukje land dat door de jaren heen is gevormd en verfijnd tot de perfecte plek voor de teelt van druiven en de productie van wijn. De vigneron heeft een diep begrip van de wijngaard en weet precies wat er nodig is om de beste druiven te produceren. Hij is bekend met elk aspect van de wijngaard, van de bodemgesteldheid en het klimaat tot de variëteiten van druivenstokken en de beste tijden om te oogsten. Hij streeft ernaar om deze zo goed mogelijk te behouden en te verbeteren.

Voor de vigneron is het maken van champagne niet alleen een ambacht, maar eerder een kunstvorm. Het vereist niet alleen vakmanschap, maar ook een creatief oog en een gevoel voor smaak. De vigneron gaat met grote toewijding en precisie te werk om de perfecte champagne te produceren. Hij weet precies welke druiven bij elkaar passen en welke technieken nodig zijn om de smaken en aroma’s te perfectioneren.

Vigneron vs Grower

De termen “vigneron” en “grower” worden vaak door elkaar gebruikt en hebben in principe dezelfde betekenis: een wijnboer die zijn eigen druiven verbouwd en deze gebruikt om zijn eigen wijnen te maken.

Een “grower” wijnboer is een term die ook vaak wordt gebruikt in de wijnindustrie om een wijnproducent aan te duiden die zijn eigen druiven verbouwd en deze gebruikt om zijn eigen champagnes te maken, in tegenstelling tot een “négociant” die champagne produceert door druiven van verschillende wijngaarden te kopen en deze te combineren om een wijn te maken.

Een “grower” wijnboer of een vigneron is zoals eerder aangegeven kleinschaliger en heeft vaak een nauwere band met de wijngaarden waaruit hij zijn druiven haalt. Hierdoor kan hij meer controle uitoefenen over de kwaliteit van zijn druiven en uiteindelijk over de wijn die hij produceert. Dit kan resulteren in unieke en karaktervolle wijnen die de persoonlijkheid van de wijnboer en de terroir van de wijngaard weerspiegelen.

In andere regio’s, zoals de Bourgogne, is het gebruikelijker voor wijnboeren om hun eigen druiven te verbouwen en hun eigen wijnen te produceren, wat betekent dat bijna alle producenten “grower” wijnboeren zijn.

Voordelen voor een vigneron:

Een wijnboer kan verschillende redenen hebben om een vigneron  te worden, dat wil zeggen een wijnproducent die zijn eigen druiven verbouwd en deze gebruikt om zijn eigen wijnen te maken. Enkele mogelijke redenen zijn:

  1. Kwaliteitscontrole: Een wijnboer die zijn eigen druiven verbouwd en zijn eigen wijn maakt, heeft meer controle over de kwaliteit van zijn product. Hij kan ervoor zorgen dat zijn druiven op de juiste manier worden verzorgd en dat zijn wijn op de juiste manier wordt geproduceerd en bewaard, waardoor hij betere wijnen kan produceren die zijn persoonlijke stijl weerspiegelen.
  2. Creatieve vrijheid: Een “grower” wijnboer heeft de mogelijkheid om te experimenteren met verschillende druivensoorten, wijnbereiding methoden en technieken om unieke wijnen te produceren. Hierdoor kan hij zijn eigen stijl ontwikkelen en wijnen produceren die zich onderscheiden van die van andere wijnboeren.
  3. Marketing en branding: Als “grower” heeft een wijnboer meer controle over zijn branding en marketing. Hij kan zijn wijnen positioneren als uniek en authentiek, gebaseerd op zijn persoonlijke visie en stijl, en zo een loyale klantenkring opbouwen.

Het doel van een vigneron is elk jaar een betere wijn te maken in plaats van elk jaar vast te houden aan één “huisstijl”, zoals de grote champagnehuizen dat doen.

De grote champagnehuizen

Grote champagnehuizen zijn verantwoordelijk voor de productie van grote hoeveelheden champagne, en gebruiken doorgaans druiven die zijn ingekocht bij de verschillende vignerons uit verschillende delen van de regio Champagne. Ze maken vaak gebruik van een mengproces (assemblage) om een consistente smaak en stijl te creëren. Dit kan betekenen dat de druiven worden gemengd uit verschillende wijngaarden, dorpen en zelfs verschillende jaren. Sommige grote champagnehuizen hebben echter ook eigen wijngaarden.

Is een champagne van een vigneron betere champagne?

Daar kunnen we kort over zijn: nee! De kwaliteit van champagne is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de herkomst van de druiven, de productiemethoden en de persoonlijke smaak van de drinker. Het is dan ook moeilijk om te zeggen of de champagne van een grower beter is dan die van grote huizen, omdat beide typen champagneproducenten hoogwaardige champagnes kunnen produceren.

Vignerons hebben doorgaans meer controle over het gehele productieproces: van de teelt van de druiven tot het maken van de champagne. Zij zijn daardoor vaak in staat om champagnes te produceren die zeer karakteristiek zijn voor hun wijngaard en de omgeving waarin deze is gelegen. Dit betekent dat hun champagnes soms meer terroir-expressie en variatie van jaar tot jaar kunnen hebben. Bovendien kunnen ze in kleinere hoeveelheden produceren en zich richten op kwaliteit in plaats van kwantiteit.

Aan de andere kant kunnen grote champagnehuizen hun champagne vaak maken met behulp van de beste druiven die uit verschillende wijngaarden én jaren worden geselecteerd. Dit resulteert in een consistente smaak en kwaliteit over meerdere jaren en een grotere beschikbaarheid op de markt. Bovendien hebben ze sneller toegang tot de nieuwste technologieën en kunnen ze grootschalige marketingcampagnes opzetten.

Het is dus moeilijk om te zeggen welke champagne beter is, omdat dit afhankelijk is van persoonlijke smaakvoorkeuren en verschillende factoren die van invloed zijn op de productie. Het is daarom aan te raden om verschillende champagnes te proeven en jouw eigen smaakvoorkeuren te bepalen.

Vignerons kopen bij Muselet

Uiteraard verkopen wij graag de champagnes van een vigneron. Marketing technisch een stuk lastiger, want ja ze zijn veel minder bekend. En wat je niet kent koop je niet snel. Toch willen wij graag zoveel mogelijk vignerons aanbieden aan een breed publiek. Daarom doen wij standaard een champagne van een vigneron in ons champagneabonnement. De ideale manier om kennis te maken met onbekende champagnes.

Hoewel ik persoonlijk nog lang niet ben uitgekeken op de mooie bubbels van de grote huizen, is de zoektocht naar een mooie champagne voor een leuke prijs toch een leuke oefening.

Voor de constante smaak kies ik snel een bekend huis. Ik weet wat ik krijg en wat ik mijn gast kan aanbieden. Ben ik met champagne liefhebbers, dan hebben we allemaal zin om nieuwe smaken te proeven. Want eerlijk is eerlijk, de expressie komt veel bij de vintages van de grote huizen of bij de vingerons naar voren.

Santé,
Eric