4 redenen waarom je champagne zou moeten drinken

redenen om champagne te drinken

Champagne wordt steeds meer gedronken. Toch weten veel mensen niets over de eigenschappen ervan. Wist jij bijvoorbeeld al dat champagne een rol kan spelen bij de bestrijding van hart en vaatziekten?

Nederlanders drinken de meeste champagne wereldwijd

Dat champagne niet meer is weg te denken uit ons dagelijks leven is een feit. Nederlanders drinken steeds vaker champagne. Vooral tijdens feestelijke aangelegenheden kunnen we het niet laten om toch even een lekkere bubbel of champagne erbij te pakken.

Dat deze dranken zo geliefd zijn is duidelijk te merken aan de statistieken. De Nederlanders zijn namelijk op de Fransen na, uitgegroeid tot de grootste champagnedrinkers van de wereld! Dit is opmerkelijk omdat in Nederland bier al lange tijd de meest gedronken alcoholische drank is.

Waar wordt champagne van gemaakt?

Door deze grote hoeveelheden aan champagne te drinken blijft de vraag of dit niet schadelijk is voor onze gezondheid. Om de vraag: ‘is champagne gezond?’ te beantwoorden moeten we even terug naar de basis: waar wordt het van gemaakt?

Alle grote champagnemerken gebruiken de bekende drie ingrediënten: Pinot Noir, Pinot Meunier en Chardonnay. Dit zijn de druivenrassen die gebruikt worden en alle drie beschikken ze over eigen specifieke eigenschappen. Verschillende combinaties van deze druivenrassen zorgen ervoor dat iedere champagne een eigen smaak kent. Ook staan deze drie druivensoorten bekend als de allerbesten, waardoor veel champagnemerken deze willen gebruiken.

1. Antioxidanten

Doordat de hoofdingrediënten van champagne uit druiven bestaan zou er eigenlijk geen twijfel mogen bestaan dat champagne gezond is. In druiven zitten namelijk onder andere polyfenolen.

Polyfenolen zijn goede antioxidanten, die er onder andere voor zorgen dat de bloedvaten een goede doorstroming behouden. Het zijn namelijk chemische verbindingen die onder andere bij planten voorkomen. Deze antioxidanten staan er om bekend dat ze veel voordelen op gebied van gezondheid meebrengen. Zo spelen ze een rol in de strijd tegen hart en vaatziekten, de grootste doodsoorzaak in ons land.

Rode wijn staat er zelfs om bekend dat het rijk is aan deze stof die heel gezond is. Wat veel mensen alleen niet weten is dat champagne net zo goed is voor je hart als een glas rode wijn. Champagne bestaat dan ook voor een deel uit rode druiven, maar ook witte druiven die resveratrol bevat. Dit is een andere antioxidant die ervoor zorgt dat de aderen niet verstopt raken door bloedpropjes en cholesterol.

Wel is er één onderdeel waar rode wijn champagne verslaat. Rode wijn beschikt namelijk over flavonoïden. Ook dit is een antioxidant die zeer gezond is. Om nou te zorgen dat jouw champagne ook over deze flavonoïden beschikt kun je het beste bevroren aardbeien toevoegen. Deze zijn namelijk rijk aan deze antioxidant, waardoor je champagne direct lekker koud wordt én het is een hele goede combinatie met champagne!

2. Slechts 80 calorieën per glas!

Als je twijfelt tussen rode wijn, witte wijn of champagne is het interessant om te kijken naar de hoeveelheid calorieën. Zo bestaat champagne ongeveer uit 80 calorieën, terwijl witte wijn tot wel 130 calorieën kan bevatten. Dit is aanzienlijk meer dan rode wijn die gemiddeld net iets meer calorieën bevat dan champagne.

Champagne heeft hier dus een voordeel vergeleken met rode en witte wijn. Toch kunnen er ook uitzonderingen op deze regel zijn. Zo zijn er ook wijnen die net zoveel calorieën als champagne bevatten of zelfs minder. Maar gemiddeld genomen is champagne op dit gebied wel de beste keuze.

3. Bubbels

Ook de bubbels die in de champagne zitten kunnen een positief effect hebben. De bubbels zorgen er namelijk voor dat je langzamer gaat drinken en je krijgt er sneller een vol gevoel van. Naast het prachtige effect zorgen ze er dus ook voor dat je minder alcohol naar binnen krijgt.

4. Prijs is geen probleem

Champagne staat bekend als een vrij duur product. Om de eerder genoemde gezondheidsvoordelen te kunnen krijgen zijn er natuurlijk ook goede varianten te verkrijgen zoals cava, prosecco en andere mousserende wijnen die ook deze goede eigenschappen bevatten. Op deze manier hoef je niet al je geld stuk te slaan op dure flessen.

Is champagne gezond?

In champagne zitten wel degelijk eigenschappen die gezond zijn. De antioxidanten kunnen helpen om hart en vaatziekten te bestrijden. Ook de bloedvaten kunnen er door gezuiverd worden.

Champagne zorgt dus zeker voor zeer positieve effecten, maar betekent dit dat het gezond is? Het antwoord is ja en nee. Champagne kent zeker gezonde eigenschappen, maar wetenschappers raden aan om niet meer dan 2 glazen op een dag te nemen. Overmatig gebruik van alcohol kan namelijk zorgen voor hersenschade of blijvende schade aan de lever.

Nu we dit weten blijft het nog steeds lastig om de beste champagne te kiezen. Een champagne die wij erg goed vinden is de Jean de Villaré Brut. Dit is een champagnefles waar wij iedere dag wel 2 glaasjes van lusten. Het is een droge champagne die zeker goed betaalbaar is.

Natuurlijk kunnen smaken verschillen, daarom hebben we nog veel meer champagnes in ons assortiment. Ben jij geïnteresseerd? Klik dan hier om al onze champagnes te bekijken!