Verschillende smaken van champagne

De verschillende smaken van Champagnes hangen natuurlijk af van het type en verhouding druivenrassen. Wat vervolgens belangrijk is, is de hoeveelheid toegevoegde suikers. 

Verschillende smaken van champagne door suikers

De toegevoegde suikers maken een champagne Brut, Demi-sec etc. De marges voor deze benamingen zijn ruim, waardoor een Brut niet overal gelijk is. Het toevoegen van suikers wordt ook gebruikt om een hoge zuurtegraad tegen te gaan. Dit is een veelvoorkomend punt bij de goedkopere champagnes.

Champagne die minder dan 12 gram suiker per liter bevat wordt Brut champagne genoemd. Brut is een droge champagne en is de afgelopen jaren in populariteit toegenomen. Dit is direct een logische verklaring waarom 95% van de champagne brut is.

Brut< 12 gram suiker per liter
Extra sec12 – 20 gram suiker per liter
Sec17 – 35 gram suiker per liter
Demi sec35 – 50 gram suiker per liter
Doux> 50 gram suiker per liter

Verschillende smaken van champagne door oogstjaren

Behalve de suikers maken de oogstjaren ook een groot verschil. Bij non-vintage champagne worden druiven uit verschillende oogstjaren gebruikt, zodat er een constante kwaliteit geborgen wordt. Bij het selecteren van de druiven vormen de druiven van het laatste oogstjaar de basis. Na het dégorgement wordt hier gemiddeld 20% reserve wijnen aan toegevoegd uit verschillende andere jaren. Dit zorgt voor de nodige continuïteit.

Bij vintage champagne wordt er maar één oogstjaar gebruikt. Daardoor noemt men een vintage champagne een millésime.

Prestige champagnes, ook wel premium vintages genoemd, zijn de allerbeste champagnes die een champagnehuis kan maken. De meeste prestige champagnes worden alleen in de beste oogstjaren gemaakt. Dit verklaard waarom veel van deze prestige cuvées vintage champagnes zijn (met een jaartal).

Verschillende smaken van champagne door druivensoorten

Tot slot de druivensoorten die gebruikt worden bij het maken van champagne. De Chardonnay, Pinot noir en Meunier druiven zijn de bekendste smaakmakers, maar het geheim wordt natuurlijk niet gedeeld door de wijnhuizen. De mousserende wijnen van  Veuve Ambal hebben we wel de grote smaakmakers visueel aangegeven.

De champagnes van Muselet.nl

De verschillende smaken van Champagne zorgen ervoor dat u voor ieder moment van de dagen voor iedere toepassing een geschikte Champagne kunt kiezen.

Een glas champagne om te proosten op een feestje hoeft niet hetzelfde te smaken als een mooi glas champagne aan tafel. Daarnaast wil niet iedereen hetzelfde uitgeven.

Bij het assortiment van Muselet is rekening gehouden met de verschillende wensen van champagnedrinkers. Zo hebben wij een range uitgekozen waarbij er voor elke gelegenheid en elke portemonnee een mooie en bijzondere wijn wordt aangeboden. Dit alles natuurlijk tegen een zeer sterke prijs.