Wat is de juiste manier op champagne te openen en te serveren?

juiste manier champagne openen

Veel mensen denken bij champagne direct aan de jaarwisseling. Om 12 uur wordt de fles erbij gepakt en de kurk wordt feestelijk weggeschoten. Toch is dit niet de juiste wijze om champagne te openen. Wij vertellen je stap voor stap de etiquette van champagne openen en drinken.

Stap 1: Het selecteren van de juiste champagne

Als je van plan bent om champagne te schenken aan je gasten is het van belang dat je dit voorbereid. Het kiezen van de juiste champagne is het halve werk. Ga je voor een droge Brut Champagne of kies je een zoete Demi-Sec? Met de keuze voor een Brut zit je altijd safe, aangezien 90% van de geproduceerde champagne Brut is. Toch is een brut champagne niet altijd hetzelfde. Onderling bestaan er grote kwaliteitsverschillen. Je herkent een hoge kwaliteit champagne aan de rijpingsduur. Volgens de champagne regelgeving moet een fles minimaal 18 maanden rijpen, maar sommige flessen halen soms een rijping van wel 8 jaar. Deze lang gerijpte champagnes hebben een gele kleur met een fijne bubbel en mousse en krijgen een intense smaak met een hint van noot. Toch blijft de smaak erg fris.

Zodra je de juiste fles hebt geselecteerd is het belangrijk om goed voorbereid te zijn. Wat erg belangrijk is dat de champagne op de juiste temperatuur wordt geopend en geschonken. Bij een champagne op kamertemperatuur is het lastig om de kurk met beleid te verwijderen en spuit er in veel gevallen veel champagne uit de fles, wat natuurlijk zonde is. De beste temperatuur voor champagne is tussen de 6-8 graden, wat overeenkomt met de koelkasttemperatuur. Geen tijd om hier op te wachten? Gebruik dan een wijnkoeler of zet de fles in een bak met ijs. Binnen 20 minuten is de champagne op de juiste temperatuur!

Stap 2: Het openen van champagne

De verleiding om de kurk niet weg te schieten is niet voor iedereen te weerstaan. Toch is de juiste manier om champagne te openen door de kurk voorzichtig te ontdoen van de fles. Het is immers zonde om champagne te verspillen door de kurk weg te schieten. Om op een goede manier een fles champagne te openen hebben wij een kort stappenplan opgezet:

 1. Verwijder het aluminiumfolie dat om de kurk zit met het daarvoor bestemde lipje.
 2. Plaats, zodra het aluminiumfolie is verwijderd, de duim stevig op de bovenkant van de kurk zodat deze niet losschiet.
 3. Verwijder het ijzerdraad, de Muselet, door vijfeneenhalf keer te draaien.
 4. Blijf de kurk vasthouden en kantel de fles naar een hoek van 45°. Voorkom ongelukken en zorg dat de fles op niemand gericht is.
 5. Pak met de andere hand de onderkant van de fles stevig vast en beweeg deze zachtjes en met beleid heen en weer zodat er beweging in de kurk komt. Laat de kurk nog niet los!
 6. De kurk komt langzaam in beweging. Zodra de kurk bijna los is, kantel je deze licht om alvast koolzuurgas te laten ontsnappen. Vervolgens begeleidt je de kurk tot deze helemaal uit de fles is, zonder champagne te verspillen. Tijd om in te schenken!

Naast de beschreven manier van champagne openen is er ook nog het sabreren van champagne. Hierbij wordt de fles met een sabel van de kurk ontdaan. Deze manier van openen is vrij traditioneel, maar komt steeds minder voor. De kurk wordt met hals en al van de fles afgeslagen. Door de druk die vrijkomt is de kans op glasscherven in de champagne nihil.

Zodra de fles ontkurkt is, worden de eerste glazen ingeschonken. Ook hier komt meer bij kijken dan je in eerste instantie zou denken.

Stap 3: Het inschenken van de champagne

Net als bij het openen van de fles, gaat het bij het inschenken van champagne om beleid en elegantie. Doe je dit niet, is de kans groot dat het schuim over de rand van het glas stroomt. Ook voor het inschenken hebben wij een aantal stappen op een rijtje gezet, zodat je voortaan volgens de champagne etiquette een glas kan inschenken.

 1. Houd de fles vast aan de onderkant en plaats je duim in de ronde onderkant (de ziel) van de fles champagne. Zo zorg je ervoor dat de fles niet zomaar uit je handen kan vallen.
 2. Draai bij het inschenken van een glas champagne het label naar de gast toe, zodat hij/zij weet wat er wordt geschonken.
 3. Pak het glas met de vrije hand en houd deze in een hoek van 45° zodat er zo min mogelijk schuim ontstaat bij het inschenken
 4. Wacht tot de champagne tot rust is gekomen en het schuim is gezakt. Schenk vervolgens enkele slokken bij, tot het glas is gevuld tot iets onder de rand.
 5. Proost het glas en geniet!