Wat is de champagneregio?

Champagnehuizen

De champagneregio, ook wel de champagnestreek genoemd, ligt in het noordoosten van Frankrijk op ongeveer 150 kilometer afstand van de hoofdstad Parijs. De regio staat bekend om de productie van mousserende wijnen, oftewel champagne. De mooiste champagnes uit deze regio zijn verkrijgbaar bij Muselet. In dit blog gaan we dieper in op de regio en daarbij behorende aspecten.

De magie van de champagneregio

Het is meer dan alleen de plek waar champagne wordt gemaakt. In de champagneregio vind je prachtige landschappen met schilderachtige dorpen, heuvels met wijngaarden, en vele kelders vol met heerlijke champagne. De regio is ook bekend onder de naam Champagne-Ardenne. Elke fles champagne heeft een uniek verhaal en is in deze regio tot stand gekomen. De perfecte combinatie van de ligging van de streek, het klimaat en vakmanschap heeft geleid tot prachtige champagnes met een uniek verhaal.

Champagnehuizen in verschillende steden

In de champagneregio liggen meerdere steden waar in prachtige champagnehuizen de meest unieke champagnes worden geproduceerd. Hieronder bespreken we kort een aantal steden die bekendstaan om hun belangrijke rol in champagneproductie:

Gelegen in het hart van de champagneregio, de historische stad Reims. Deze stad wordt vaak beschouwd als de hoofdstad van de champagne. In deze stad liggen meerdere populaire champagnehuizen zoals, Veuve Clicquot, Pommery en Taittinger

´Avenue de Champagne´, de naam waar Epernay ook onder bekend staat. Dit is tot stand gekomen door de beroemde avenue met prachtige herenhuizen. Veel van deze herenhuizen dienen als het hoofdkwartier van wereldbekende champagnehuizen, zoals Dom Perignon, Moët & Chandon en Perrier Jouet.

Ay, geclassificeerd als Grand Cru, staat bekend om de prachtige wijngaarden die er liggen. Deze wijngaarden produceren druiven van hoge kwaliteit en de stad is dan ook erg belangrijk voor de champagneproductie. De druivensoort Pinot-Noir wordt in Ay verbouwd, dit is een bekende druivensoort die kracht en structuur toevoegt aan champagnes. Ook in deze stad liggen bekende champagnehuizen, met als favoriet Bollinger.

Naast deze steden en bekende champagnehuizen spelen een aantal druivensoorten een cruciale rol bij het produceren van champagne. De uitdaging bij het maken van champagne ligt vaak in het combineren van druivensoorten. Producenten van de champagne kiezen namelijk tussen het produceren van een monocépage (één druivensoort) of een assemblage (druivensoorten gecombineerd). Het maken van assemblage gaat gepaard met precisie en kennis, alleen dan worden de juiste combinaties gemaakt waarmee de gewenste smaak wordt bereikt. 

De rol van het klimaat en de bodem

Het klimaat en de bodem van de champagneregio zijn twee belangrijke aspecten bij het produceren van hoogwaardige druiven en dus ook voor het maken van champagne. We gaan iets dieper in op deze twee aspecten:

  • Klimaat

De regio heeft een gemengd klimaat, dit gemengde klimaat wordt beïnvloed door oceanische en continentale invloeden. In de winter is de regio hierdoor gevoelig voor koele temperaturen, de noordelijke ligging speelt hier ook een rol. Gelukkig zorgen de zomers met voldoende zon voor de beste omstandigheden om druiven te laten rijpen. 

Natuurlijk staan de champagnemakers in de champagnehuizen ook vaker voor uitdagingen. De weersomstandigheden zijn variabel in de champagneregio. Onregelmatig hebben de champagnemakers last van late vorstperiodes en herfstregens die het produceren van champagne zwaar maken. De variabele weersomstandigheden dragen echter wel bij aan unieke smaken in de champagne.

  • Bodem

Druiven van hoge kwaliteit produceer je niet zomaar overal. In de champagneregio ligt hier de perfecte bodem voor. De bodem bestaat uit een dikke laag krijt en deze laag is dun bedekt met vruchtbare aarde. Vanwege de dikke laag krijt in de bodem groeien de druiven op een specifieke manier en dat zorgt voor een bijzondere smaak.

De krijtbodem is niet de enige bodemsoort in de champagneregio. Er liggen ook gebieden met klei, kalksteen en mergel in de bodem. De gevarieerde bodemsoorten zorgen voor diversiteit van de champagnes en hebben daarnaast tot gevolg dat er per gebied vaak specifieke druivensoorten en champagnes worden geproduceerd.

Ontdek jouw perfecte champagne bij Muselet

Na deze interessante reis door de prachtige champagneregio, ben je ongetwijfeld geïnspireerd geraakt om jouw eigen champagnemoment te creëren. Vervolg je reis daarom op Muselet en neem bij vragen gerust contact op. Proost!