De herkenbare plop van een champagnekurk is net zo goed als zeggen “Laten we dit feest beginnen.” Het openen van een fles bruisend zorgt voor een levendige sfeer in de kamer nog voordat de vloeistof de lippen raakt.
Maar sommeliers zullen je als eerste vertellen dat een verrassend luide knal precies is wat je niet wilt bij het openen van een fles champagne. Als je het verkeerd doet, kan het openen van een fles mousserende wijn zorgen voor een vervelende, bruisende, niet-zo-feestelijke puinhoop.
Het zachte en bevredigende pfft-geluid van een fles is een teken dat een professional het openen doet. Maar je hoeft geen sommelier te zijn om er als één uit te zien. We hebben met verschillende Champagne-experts gesproken om ons te helpen bij het openen van een fles met minimale geluidsoverlast, rommel en aandacht.
Zorg dat de fles champagne op de juiste temperatuur is. Welke temperatuur is dat. Experts zeggen tussen de 8 en de 12 graden Celsius. Het hangt af van je persoonlijke keuze en of de soort champagne
Ik geef er de voorkeur aan om de fles te koelen en hem 20 tot 30 minuten voor het proeven uit de koeling te halen, zodat hij de optimale serveertemperatuur bereikt. Hoewel dat ook afhangt van de buitentemperatuur.. Een hete dag? Houd de fles dicht bij ijs. Koud buiten? De omgeving helpt de koele temperatuur te behouden.
Als een fles niet goed gekoeld is, loop je het risico een derde van je bubbels te verliezen door ontploffing. “Wanneer een fles niet onder een bepaalde temperatuur is, worden de CO2-deeltjes binnenin actiever en willen ze graag ontsnappen.” Wanneer je de fles uit de koelkast of uit de ijsemmer haalt, probeer dan te voorkomen dat je hem schudt of te veel beweegt. Dat kan de bubbels ook onrustig maken.
De voorbereiding.
Wanneer de champagne de ideale serveertemperatuur bereikt, verwijder dan langzaam de folie en maak de muselet rond de bovenkant van de fles los. Begin met het verwijderen van de folie voordat je de fles aan je gasten presenteert. Met je duim bovenop de dop trek je het draadlipje zes halve slagen tegen de klok in naar beneden en maak je de onderkant van de muselet los met dezelfde hand. Maar verwijder de muselet nog niet volledig — het fungeert als een veiligheidsmaatregel voor het geval de kurk onverwachts losschiet.
Houd de bovenkant goed weg van gezichten, vrienden of andere dingen die je niet wilt breken. Een wegschietende kurk kan een snelheid van 80 kilometer per uur bereiken. Het kan ernstige schade veroorzaken. Als extra voorzorgsmaatregel voor beginners, leg een handdoek over de bovenkant om te helpen bij onbedoelde projectielen.
De plop
Houd de kurk stevig vast in één hand en draai vervolgens aan de onderkant van de fles. Dit maakt het gemakkelijker om de fles te openen en geeft je betere controle om de kurk langzaam en met minder lawaai los te laten. Voor oudere jaargangen maakt dit een langzamere rotatie mogelijk en beschermt het de kurk tegen breken.”
Ik laat de kurk onder mijn controle rustig uit de fles komen, zodat de druk en het gas geruisloos vrijkomen. Je moet wel wat kracht en controle uitoefenen zodat de druk van de kurk je niet overweldigt.
Als je het goed doet, zou het een bescheiden pfft-geluid moeten maken. Terwijl de kurk wordt verwijderd, kantel hem iets zodat je alleen een ‘kus’ hoort bij het vrijkomen van de druk. Het is de moeite waard om op te merken dat deze professionele tips geen schudden, sproeien van de fles of sabreren vereisen.
Traditioneel wordt het vermijden van een luide plop verkozen om te voorkomen dat gasten worden geschrokken of afgeleid tijdens de eetervaring. “Hier in Nederland genieten vrijgezellengroepen vaak van de opwinding en aandacht die gepaard gaan met een luide kurkpop.
Inschenken
Nadat de kurk is verwijderd, houd de fles een paar momenten schuin (richt op 45 graden) zodat de wijn enkele seconden de tijd heeft om te bezinken.
Pak vervolgens het glas en houd het op een vergelijkbare hoek. Bij het inschenken is het altijd belangrijk om het glas schuin te houden en de wijn langs de zijkant van het glas te schenken. Dit helpt om de bubbels te behouden.
Geniet
Om van champagne te genieten, houd je het glas bij de steel vast om de temperatuur van de champagne niet te beïnvloeden en vingerafdrukken op het glas te vermijden. Begin met het inspecteren van de kleur, helderheid en bruis van de champagne voordat je rustig ruikt om de aroma’s te ervaren. Neem vervolgens kleine slokjes om de smaken volledig te waarderen.