Hoe maak je een champagne ontbijt?

champagne ontbijt

Je kunt je geliefde niet beter wakker maken dan met een champagne ontbijt! Maar hoe zorg je dat het een ontbijt wordt om niet te vergeten? Wij helpen je met een goede start.

Waarom een champagne ontbijt?

Een ontbijt voor je geliefde klaarmaken wordt vaak erg gewaardeerd, maar waarom dan niet gewoon een normaal ontbijt? Er is natuurlijk niks mis met een normaal ontbijt klaarmaken, dit wordt zeker gewaardeerd. Het verschil zit hem echter in de onderliggende waarde. Een champagne ontbijt wordt geassocieerd met luxe, wat niet zomaar voor iedereen op elk moment is weggelegd. Je geliefde zal zich dus extra speciaal voelen als je flink uitpakt.

In Nederland wordt het vaak met speciale dagen zoals Valentijnsdag gemaakt. Toch is het misschien wel effectiever als je dit juist op een totaal willekeurige dag klaarmaakt. Doordat het als een totale verrassing komt, heb je direct veel meer indruk gemaakt!

Voorbereiding

Je hebt ervoor gekozen om je geliefde te verrassen met een champagne ontbijt. Hoe kun je dit dan het beste aanpakken?

Je staat direct voor een belangrijke keuze: maakt je het ontbijt zelf klaar of laat je dit doen door een ontbijtservice? Het beste kun je zelf het ontbijt maken, dit laat alleen maar zien dat je bereid bent om moeite te doen voor je partner.

Wel kan het lastig zijn om het zelf te maken. Zo kun je tegen verschillende problemen aanlopen. Het eerste probleem zit al direct bij het inkopen doen. Alles wat je voor je champagne ontbijt nodig hebt moet in de ochtend aanwezig zijn. In het beste geval moet je er voor zorgen dat je geliefde er niet achter komt dat deze spullen in huis zijn gehaald voor dit ontbijtje. Een beetje sneaky te werk gaan is hier dus erg nuttig. Ook kun je doen alsof deze producten voor een ander etentje bestemd zijn.

Wat heb je nodig?

Het verschil tussen een champagne ontbijt en een gewoon ontbijt is dat een champagne ontbijt geassocieerd wordt met meer luxe producten. Zorg er dus voor dat je wat luxer uitpakt dan bij een normaal ontbijt. In plaats van een zak met heel veel broodjes van de supermarkt kun je voor een champagne ontbijt beter eenmalig gaan voor topkwaliteit.

Over het algemeen is het volgende boodschappenlijstje handig bij het klaarmaken van een champagne ontbijt:

 • Champagnefles
 • Eventueel verse jus d’orange
 • Boter
 • Kaas
 • Luxe broodjes
 • Croissantjes
 • Eieren
 • Zoet broodbeleg: jam, hagelslag, etc.
 • Vleeswaren
 • Zalm
 • Fruit
 • Champagneglazen

Natuurlijk kun je ook andere alternatieven gebruiken of extra toevoegingen aan je champagne ontbijt maken. Zo kun je bijvoorbeeld iets toevoegen waarvan je weet dat je geliefde dat lekker vindt.

Welke champagne kies je?

Bij het maken van het champagne ontbijt wil je natuurlijk een goede champagne hebben. Het is belangrijk om te weten welke champagnes goed combineren met je ontbijt en welke juist niet. Zo is een brut een vrij droge champagne, die goed te combineren is met vleeswaren en met croissantjes. Kies je voor een brut champagne dan is het handig om te weten dat deze juist minder goed te combineren is met vruchten die erg zuur zijn.

Kies je daarentegen voor een Demi-Sec, (zoete champagne) dan kun je dit het beste combineren met zoet broodbeleg. Zoet broodbeleg is iets wat eigenlijk met alle champagnes prima te combineren is, maar gaat het beste samen met een Demi-Sec.

Wat zijn alternatieven?

Heb je nou weinig budget en wil je toch je geliefde verrassen met een heerlijk ontbijt? Dan zijn er ook goedkopere opties. Wel is het belangrijk dat je bij het champagne ontbijt niet voor de laagste kwaliteit kiest, dit past namelijk helemaal niet bij dit luxe ontbijt.

Champagne is er in verschillende soorten, maar over het algemeen is dit een vrij prijzig product. Heb je niet het budget om een champagnemerk te kunnen kopen? Dan zijn er natuurlijk ook verschillende mousserende wijnen die speciaal gemaakt zijn als goedkoper alternatief voor champagne.

Buiten de champagne om kun je natuurlijk ook op het etenswaar bezuinigen. Er zijn genoeg alternatieven te vinden om toch een heerlijk ontbijt neer te zetten.

Verzorging

Nu je alles hebt geregeld is het alleen nog belangrijk om het leuk aan te kleden. Zorg ervoor dat het ontbijt er netjes en verzorgd uitziet. Maak de tafel geschikt om direct aan te kunnen schuiven. Belangrijk bij een champagne ontbijt is dat de champagne centraal staat. Om hiervoor te zorgen is het cruciaal om champagneglazen te gebruiken. Deze zijn onlosmakelijk verbonden aan het drinken van champagne.

Nu alles is voorbereid hoef je alleen nog maar te genieten van een heerlijk ontbijt met je geliefde!

Ga je ook een champagne ontbijt klaarmaken? Uitstekend geschikt voor een champagne ontbijt!