Champagne: wanneer is het nu een echte champagne?

In de volksmond worden alle mousserende wijnen champagne genoemd. Maar niets is minder waar. De champagne kennen we van feesten, van tv en heeft een zekere elegantie. Er zijn echter vele mousserende wijnen die geen champagnes zijn, maar er toch uitzien als een champagne. De elegantie blijft, het effect blijft, maar de naam is anders.

Een Spaanse Cava, een Italiaanse Prosecco en de Duitse Sekt zijn allemaal mousserende wijnen, maar mogen geen champagne heten. Champagne is een mousserende wijn die gemaakt wordt van druiven die groeien in de regio Champagne in Frankrijk. In die regio worden ze geoogst en tot wijn gemaakt. Alleen mousserende wijnen uit de regio Champagne in Frankrijk mogen de naam “champagne” dragen. Ook afgeleide van de naam, zoals champenoise, zijn verboden als u het heeft over een mousserende wijn die niet uit die streek komt. 

In Amerika is champagne nog geen beschermde titel. Daarom kan een Cabernet Sauvignon dus ook gewoon champagne heten!

Champagnehuizen in Frankrijk staan op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. De wijngaarden, wijnkelders en verkoophuizen in de Champagnestreek hebben de beschermde status gekregen omdat ze volgens de VN-organisatie van cultureel belang zijn. Volgens UNESCO worden er bijzondere technieken uit de 17e eeuw gebruikt voor de mousserende wijn en dat is een vermelding waard.

Het toezichthoudende instituut CIVC (Comité Interprofessionel du Vin de Champagne) heeft als taak het controleren en reguleren van de productie, distributie en promotie van de wijnen uit de regio Champagne.

Een echte champagne heeft dus een zeer strikt proces gevolgd en heet dan ook Méthode Traditionelle. Dit is de manier waarop de Champagne en sommige andere mousserende wijnen worden gemaakt. Bij de Méthode Traditionelle vindt de eerste vergisting plaats op vat en de tweede gisting (die voor de bubbels) op de fles.